Ο «Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ» ανοίγει στο Ανδόρα

Ταινία ντοκιμαντέρ του Δανού Mads Brügger γύρω από το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Dag Hammarskjöld σε αεροπορικό δυστύχημα (;) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance του 2019 στην κατηγορία “Παγκόσμιος Κινηματογράφος – Ντοκιμαντέρ”.

Η ταινία ήταν μια από τις δυο φιναλίστ των φετινών Βραβείων LUX – η άλλη ήταν «Ο Έκπτωτος», The Realm του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν-και η προβολη της είναι ταυτόχρονη σε όλη την Ευρώπη. Μετά την προβολή θα γίνει σύνδεση με τις Βρυξέλλες και συζήτηση με το σκηνοθέτη.

Το Βραβείο Λουξ για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο καθιερώθηκε το 2007. Απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σκοπός του είναι να φωτίσει την κοινή γνώμη στο θέμα της ένταξης στην Ευρώπη και να καταστήσει πιο εύκολη τη διάδοση των ευρωπαϊκών ταινιών εντός της ΕΕ.

Συντελεστές

Σενάριο: Mads Brügger
Διεύθυνση φωτογραφίας: Tore Vollan
Μοντάζ: Nicolás Nørgaard Staffolani
Μουσική: John Erik Kaada

Πρωταγωνιστές: Mads Brügger, Göran Björkdahl, Dag Hammarskjöld

Υπόθεση

To 1961, ταξιδεύοντας προς το Κονγκό για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σουηδός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Μισό αιώνα μετά, το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Επιχειρώντας να διαλευκάνει την υπόθεση το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει άλλα αθέατα εγκλήματα και ένοχα μυστικά.

Ημερομηνία: 8 Νοεμβρίου 2019

Ώρα: 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Στον κινηματογράφο Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117, Αμπελόκηποι – Γκύζη)

Αφήστε μια απάντηση