Τα εγκαίνια του Πέτρινου

Tα εγκαίνια του πέτρινου Δημοτικού Σχολείου Καλογρέζας έγιναν την Τετάρτη 9 Απριλίου 1952. Από το πρωί οι κάτοικοι περίμεναν την άφιξη των επίσημων προσκεκλημένων που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πολύ υψηλοί. Οι μαθήτριες είχαν φτιάξει ανθρώπινο ιστό γύρω από το κοντάρι της σημαίας με τη λέξη ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕΝ.

Και εν τέλει, κατά τις 11, οι επίσημοι προσήλθαν. Ο βασιλιάς Παύλος με τη βασίλισσα Φρειδερίκη κατέβηκαν από το αυτοκίνητο. Στη συνοδεία τους ήταν ο 83χρονος πρίγκηπας Γεώργιος, άλλοτε ύπατος αρμοστής Κρήτης, η 70χρονη πριγκίπισσα Ελένη, ο αυλάρχης, η Kυρία επί των Tιμών, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, ο πρόεδρος επιτροπής Εράνου, ναύαρχος Ιωαννίδης και άλλοι.

O Bασιλιάς φορούσε την υπ’ αριθμό 2 στολή στρατηγού του 1915 την οποία είχε καθιερώσει για τον εαυτό του και τα μέλη του στρατιωτικού του οίκου… Στον αυλόγυρο υποδέχθηκαν τους επίσημους ο δήμαρχος Κυριάκος Κιοφτερτζής και οι δημοτικές και οι αστυνομικές αρχές. Αφού πήραν τις θέσεις τους ο επίσκοπος Ευρίπου, Αλέξιος τέλεσε αγιασμό. Στη συνέχεια η Φρειδερίκη αποκάλυψε την εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα και ο Παύλος έκοψε την κυανόλευκη κορδέλα και παρέλαβε συμβολικά τα κλειδιά από τον ναύαρχο Ιωαννίδη.

Ακολούθως ο βασιλιάς επιθεώρησε τις αίθουσες του εξατάξιου διδακτηρίου. Εισερχόμενος, μάλιστα, στον προθάλαμο, το βλέμμα του έπεσε στον χάρτη πάνω στον οποίο είχαν σημειωθεί με σημαίες τα κτίρια, σχολεία και εκκλησίες, που είχαν ανεγερθεί μέσω του βασιλικού εράνου. Παρατήρησε τότε στους παριστάμενους ότι ο χαρτογράφος εκ παραδρομής λησμόνησε ένα ακριτικό σχολείο στη μεθόριο.

Μετά την Καλογρέζα, οι βασιλείς και η συνοδεία τους επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητα και μετέβησαν στη Σαφράμπολη για να τελέσουν τα εγκαίνια του εκεί σχολείου.

Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο της κ. Παπάζογλου Ευαγγελίας.

Αφήστε μια απάντηση