“Λέρος. Μια ζωντανή αμφισβήτηση της κλασικής ψυχιατρικής” στην Εργατική Λέσχη

Βιβλιοπαρουσίαση, προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου ο οποίος περιγράφει την εμπειρία του ως μέλος της επιστημονικής ομάδας γιατρών που έκανε πράξη την αποασυλοποίηση στην Λέρο.

Στο ψυχιατρείο της Λέρου γνωστό ως “αποθήκη” χρόνιων και ανίατων ασθενών που “περίσσευαν” από άλλα ψυχιατρεία της χώρας, συνυπήρχαν ο στρατοπεδικος χαρακτήρας του ιδρύματος με την ακραία αναχρονιστική ψυχιατρική των ενέσεων, των καθηλώσεων, της καταστολής .

Το 1989 ξεσπά “διεθνές σκάνδαλο” για τη Λέρο και τότε αρχίζει η ιστορία της αποϊδρυματοποίησης που την αμφισβητούσε η ακαδημαϊκή ψυχιατρική κοινότητα. Μπορεί να ζήσει ελεύθερος ο χρόνιος τρόφιμος έξω απο το άσυλο; Μπορεί να κοινωνικοποιηθεi; Τώρα στο ίδιο ίδρυμα “φιλοξενούνται” περίπου 1000 μετανάστες.

Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε ιατρική στο ΕΚΠΑ και ως ψυχίατρος, από το 1982, ήρθε σε επαφή με το κίνημα της εναλλακτικής ψυχιατρικής, εμπνευσμένο από τον Ιταλό Franco Basaglia. Εργάστηκε διαδοχικά σε τρία ψυχιατρεία: στο Δρομοκαΐτειο (1986- 1990), στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου (1990-1999) και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (1999-2014), παίρνοντας πρωτοβουλίες για μεθόδους και προγράμματα ριζικής αποδόμησης και ξεπεράσματος των ιδρυματικών πρακτικών στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης. Ανέπτυξε συνεχή και συστηματική δραστηριότητα για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού κινήματος στην ψυχική υγεία, από κοινού με άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, οικογένειες, λειτουργούς ψυχικής υγείας και κοινωνικά κινήματα. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.

Ημερομηνία: 19 Ιουνίου 2019

Ώρα: 19:30

Είσοδος ελεύθερη


Στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο (Ελευθερίου Βενιζέλου 84
Νέα Ιωνία)

Αφήστε μια απάντηση