Λευκό ρόδο: «Είμαστε η συνείδησή σας»

«Δε θα σωπάσουμε. Είμαστε η συνείδησή σας. Ποτέ δε θα κάνουμε ειρήνη μαζί σας….» έγραφαν σε ένα από τα έξι σημειώματα τα μέλη της ομάδας.

Το έργο ανατρέχει στην δράση και την ιστορία της ηρωικής παρέας φοιτητών, (Σόφι και Χανς Σολ, Αλεξάντερ Σμόρελ, Βίλλι Γκραφτ, Κρίστοφ Πρόμπστ & ο καθηγητής φιλοσοφίας Κουρτ Χούμπερ, του Πανεπιστημίου του Μονάχου), οι οποίοι δημιούργησαν την πλέον εμβληματική αντιναζιστική οργάνωση της Γερμανίας. Τύπωσαν και μοίρασαν έξι προκηρύξεις ενάντια στον Χίτλερ, στο ναζιστικό καθεστώς και ιδεολογία, καθώς επίσης και ενάντια στην ανοχή και τη συναίνεση του γερμανικού λαού στα εγκλήματα του ναζισμού.

Συντελεστές

Μετάφραση: Θοδωρής Τσομίδης

Διασκευή κειμένου/Σκηνοθεσία: Δέσποινα – Μαρίνα Σαμαρά
Βοηθός σκηνοθεσίας/Επιμέλεια κίνησης: Τίνα Κωνσταντινίδου
Μουσική : Σωκράτης Γαϊτανίδης
Κοστούμια : Σωτηρία – Αννα Σπύρου
Φωτογραφία/Βίντεο : Κατερίνα Τζόβα
Σκηνικά/Φωτισμοί: Δέσποινα – Μαρίνα Σαμαρά και Τίνα Κωνσταντινίδου

Παίζουν: Λευτέρης Βλάχος, Ανδρέας Δανιήλ, Πάνος Μπέκας, Φαίδρα Μπόκαρη, Όλγα Νικολαΐδου, Αντώνης Συριανός, Κυριάκος Ψυχαλής.

Λευκό Ρόδο

Αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε στη ναζιστική Γερμανία από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι το Φεβρουάριο του 1943.Τον βασικό πυρήνα της οργάνωσης αποτελούσαν οι: Σόφι και Χανς Σολ, Αλεξάντερ Σμορέλ, Βίλι Γκραφ, Κρίστοφ Προμπστ, Ίνγκε Σολ, Τράουτε Λάφρεντζ, Καταρίνα Σύντεκοπφ, Λιζελότε Μπερντλ, Φαλκ Χάρνακ και ο καθηγητής φιλοσοφίας Κουρτ Χούμπερ. Επηρεάστηκαν από την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη του Αλέξανδρου Σμόρελ, ο οποίος πρότεινε και τον τίτλο “Λευκό Ρόδο” από ένα απόσπασμα του βιβλίου “Οι αδελφοί Καραμαζώφ” του αγαπημένου του συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1943 δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο δια αποκεφαλισμού η Σόφι Σολ (22 χρονών), ο αδερφός της Χανς (25 χρονών) και ο Κρίστοφ Προμπστ (24 χρονών). Ο Άλεξ Σμόρελ (26 χρονών) και ο καθηγητής Χούμπερ (50 χρονών) εκτελέστηκαν επίσης δια αποκεφαλισμού στις 13 Ιουλίου του 1943 ενώ ο Βίλι Γκραφ (25 χρονών) στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Ημερομηνία: 9 Φεβρουαρίου 2020

‘Ωρα: 21.30

Εισιτήρια: 10 ευρώ

Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη)

*Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα της παράστασης στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση