Αφιέρωμα στον Πάνο Τζαβέλλα στη «Σφίγγα»

Δώδεκα ερμηνευτές ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν για τον Πάνο Τζαβέλλα που έφυγε από τη ζωή τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια.

Τραγουδούν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Νατάσσα Μποφίλιου, Καλλιόπη Βέττα, Λάκης Χαλκιάς, Πάνος Μπούσαλης, Ηλίας Λογοθέτης, Νίκος Μποφίλιος, Σταύρος Ξένος, Νατάσσα Παπαδόπουλου – Τζαβέλλα, Νίκος Λόλης και Γιώτα Γιάννα.

Tους ερμηνευτές συνοδεύει το Μουσικό Σύνολο “Ρωμιοσύνη”.

Συμμετέχουν φιλικά οι Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Πέτρος Μπεράτης (πιάνο), Λευκοθέα Φιλιππίδη (τραγούδι) και Αλίκη Ζωγράφου (τραγούδι).

Ο Πάνος Τζαβέλλας  γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στον Εμφύλιο και το 1949 τραυματίστηκε και συνελήφθη. Το 1961 πήγε στη Σοβιετική Ένωση, όπου παρέμεινε μέχρι το 1964, για θεραπεία και παράλληλα σπούδασε μουσική. Το 1965 επέστρεψε στην Ελλάδα, και άρχισε να παίζει κιθάρα σε μπουάτ και καπηλειά.

Μετά την επιβολή της δικτατορίας συνελήφθη, βασανίστηκε στη Νέα Ιωνία και καταδικάστηκε για την αντιδικτατορική του δράση σε είκοσι χρόνια κάθειρξη. Τελικά αποφυλακίστηκε τρία χρόνια αργότερα λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.

Από το 1971 μέχρι το 1974 συνεργάστηκε με τον Μάνο Λοΐζο και τον Χρήστο Λεοντή. Το 1974 άρχισε να τραγουδά τα Αντάρτικα τραγούδια στην Πλάκα, στο μαγαζί Λήδρα. Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 2009 στην Αθήνα. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

 

Ημερομηνία:  30 Ιανουαρίου 2019

Ώρα: 21.00

Στη  μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Αφήστε μια απάντηση