«Xenia» στον Αστέρα

Η τέταρτη ταινία του Πάνου Κούτρα, του Έλληνα Αλμοδοβάρ όπως έχει χαρακτηριστεί, επιλέχθηκε ως η ελληνική συμμετοχή για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα 88α Βραβεία Όσκαρ, αλλά δεν προτάθηκε. Της απονεμήθηκαν έξι βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ενδυματολογίας, μοντάζ, β΄ ανδρικού ρόλου, σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας). Προβλήθηκε στο “Ένα κάποιο Βλέμμα” στις Κάννες και επιλέχτηκε και στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Ο σκηνοθέτης περιγράφει τη σχέση, από τη μια μεταξύ των δύο αδελφών, και από την άλλη μεταξύ αυτών και της σύγχρονης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας καταρρακωμένης από την κρίση, με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και εμφανείς κοινωνικές διακρίσεις.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο με το όνομα «Ξενία», που βρίσκεται κάπου στην Κοζάνη, αλλά και στην έννοια της φιλοξενίας και την εχθρική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι «μειονότητες» στην Ελλάδα.

Υπόθεση

Ο 16χρονος (ομοφυλόφιλος) Ντάνυ και ο 18χρονος Οδυσσέας, δύο αδέρφια μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας
Σενάριο: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πάνος Κούτρας
Μουσική Delaney Blue
Φωτογραφία Ελέν Λουβάρ
Ηθοποιοί: Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Κώστας Νικούλι, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς

Ημερομηνία: 10 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 20.30

Είσοδος ελεύθερη

Στον κινηματογράφο «Αστέρα» (Ασκληπιού 4, Ν. Ιωνία)

Αφήστε μια απάντηση