«Ουδέν Προς Δήλωση» στο Φεστιβάλ Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου το Φεστιβάλ μετατρέπει την ιδιαίτερη γειτονιά του Συνοικισμού σε μια εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή και παρουσιάζει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που δημιουργεί δυνατές βιωματικές εμπειρίες, εστιάζει στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες και θεματικά αφιερώνεται στην έννοια της Ιστορίας.

Σήμερα, το Ουδέν Προς Δήλωση – Βηρυτός

Μια ερευνητικού χαρακτήρα ομιλία-περφόρμανς που εξερευνά τα όρια εντός του Λιβάνου, τα σύνορα με τους γείτονες του, αλλά και εν γένει τα σύνορα σε όλο τον Αραβικό κόσμο.
Στο δάπεδο υπάρχει ένας παλιός χάρτης του Αραβικού κόσμου που δείχνει το σιδηροδρομικό δίκτυο που διασχίζει διακρατικά σύνορα εντός του Αραβικού κόσμου και απλώνεται σε όλη την περιοχή. Η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Hijaz, που συνέδεε τη Δαμασκό με τη Μεδίνα, μεταφέροντας Μουσουλμάνους προσκυνητές, διέσχιζε τα σημερινά κράτη της Συρίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς την ανάγκη βίζας. Ο σημερινός, εκτός λειτουργίας Λιβανέζικος Οργανισμός Σιδηροδρόμων παρουσιάζεται ως ρήγμα.

Τα μέλη του Dictaphone Group αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι κατά μήκος των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών σταθμών του Λιβάνου. Το σημείο εκκίνησης ήταν ο ερειπωμένος σταθμός της Βηρυτού, και συνέχισαν ακολουθώντας καθεμία μια από τις τρεις διαφορετικές πορείες του σιδηροδρόμου. Τα ταξίδια τους αποκάλυψαν παρελθοντικές και παροντικές χρήσεις αυτών των γραμμών και των σταθμών που συνδέουν. Κάποιοι εγκαταλείφθηκαν. Άλλοι μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια σπίτια. Κάποιοι
έφεραν τα σημάδια της μετατροπής τους σε στρατιωτικές βάσεις και θαλάμους βασανιστηρίων.


Συντελεστές

Έρευνα, Συγγραφή και Περφόρμανς: Τάνια Ελ Χούρι, Πέτρα Σερχάλ, Αμπίρ Σαξούκ
Μοντάζ: Αλί Μπειντούν
Βιντεοσκόπηση: Καράμ Γκουσείν, Ντάνα Αμπουραμέ
Μουσική Σύνθεση: Αχμάντ Κούγια, Καίρι Εϊμπές

Διάρκεια προβολής: 45΄

Ημερομηνία: 24 Ιουνίου 2019

Ώρα: 18.30-23.30

Είσοδος ελεύθερη

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο (Δαρδανελλίων 85, Ελευσίνα)

Αφήστε μια απάντηση