«Φιλοκτήτης» του Γιάννη Ρίτσου στο Studio Μαυρομιχάλη


Το έργο έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος από τον Μάιο του 1963 έως τον Οκτώβριο του 1965, ανάμεσα σε δυο εξορίες στη Σάμο. Το παρουσιάζουν το Πειραματικό Θέατρο Τέχνης της εταιρείας Τέχνης και Πολιτισμού ΠΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ σε συνεργασία με το studio Μαυρομιχάλη και τον Θεατρικό Οργανισμό “Νέο λόγο”.

Ο Φιλοκτήτης είναι τραγωδία του Σοφοκλή που αποτελείται από 1.471 στίχους, με κεντρικό πρόσωπο τον ομώνυμο ομηρικό ήρωα. Το έργο πραγματεύεται το θέμα της σύγκρουσης του συναισθήματος του πατριωτισμού με τον ανθρωπισμό. Παρουσιάστηκε στα Διονύσια το 409 π.Χ. και κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Στην προτελευταία από τις σωζόμενες τραγωδίες του ο Σοφοκλής μιλάει για το θέμα της σωματικής αναπηρίας που συμβάλλεται με το θέμα της απόλυτης εγκατάλειψης.

Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές. Στη Λήμνο, όπου κάνουν στάση, ο Φιλοκτήτης πλησιάζει πολύ κοντά σε ένα ναό της Αθηνάς και μια ύδρα, δηλητηριώδες ερπετό, τον δαγκώνει στο πόδι. Η πληγή του δε θεραπευόταν και ο ίδιος υπέφερε φοβίζοντας το στρατό, οπότε με προτροπή του Οδυσσέα και των Ατρειδών τον εγκαταλείπουν στο νησί. Εκεί, παραμένει δέκα χρόνια, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου που δεν έχει λήξει ακόμα. Ωστόσο, βγαίνει χρησμός ότι οι Αχαιοί δε θα κυριεύσουν το Ίλιον, αν δε βοηθήσει το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, ο οποίος πεθαίνοντας το είχε χαρίσει στο Φιλοκτήτη, που ήταν ο μόνος που τον λύτρωσε στην πυρά που είχε ριφθεί, επειδή δεν μπορούσε να απαλλαγεί από το δηλητηριώδη χιτώνα που κατέτρωγε την σάρκα του. Στέλνονται, λοιπόν, ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος, ώστε να αποσπάσουν, ακόμα και με δόλο, το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή. Ο Φιλοκτήτης όμως αρνείται να τα δώσει, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει πριν δέκα χρόνια.

Yπόθεση

Καλοκαιριάτικο απόγευμα. Σε μιαν ερημική ακρογιαλιά νησιού — ίσως της Λήμνου. Ένα καράβι αραγμένο. Ακούγονται φωνές και γέλια ναυτών. Έξω από μια βραχοσπηλιά, κάθονται δυο άντρες — ο ένας, γενειοφόρος, ώριμος,· ο άλλος, νέος, σα να ’ναι ο Νεοπτόλεμος. Ο ώριμος άντρας, ύστερ’ από χρόνια απομόνωσης, είχε μιλήσει πολύ στον Νέο, και τώρα σωπαίνει πάλι, μέσα στη θλίψη. Ο Νέος, σα να παίρνει μια δύσκολη απόφαση, αρχίζει να του μιλάει.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-σκηνογραφία: Νικόλας Ιορδανίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πλεύση στο Αιγαίο
Φωτισμοί: Έκτορας Ροδινός

Ερμηνεία: Νικόλας Ιορδανίδης
Στο ρόλο της αφηγήτριας η Μαριέλα Δουμπού

Ημερομηνία: 4 Μαρτίου 2020

Ώρα: 18.30

Εισιτήρια 10 ευρώ

Στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα)

Αφήστε μια απάντηση