«Όταν Πετούν οι Γερανοί» στον Αστέρα

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Mιχαήλ Καλατόζοφ προβάλλεται το αριστούργημα του σοβιετικού κινηματογράφου «Όταν Πετούν οι Γερανοί» (1957).

Ο Γεωργιανός Καλατόζοφ και ο διευθυντής φωτογραφίας Σεργκέι Ουρουσέφσκι πλάθουν έξοχες, λυρικές εικόνες, μέσα από δεξιοτεχνικές λήψεις. Η αντιπολεμική αυτή ταινία που το 1958 κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, πραγματεύεται τα αιώνια θέματα της ζωής αλλά και του κινηματογράφου: ο έρωτας, ο χωρισμός, το καθήκον, η πατρίδα, η προσωπική αγωνία, ο θάνατος, η αθανασία, η ελπίδα, η απελπισία, η πίστη και η προσδοκία.

Υπόθεση

Στη Μόσχα, το 1941, έχει ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι Γερμανοί εισβάλλουν, κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Η Βερόνικα και ο αγαπημένος της Μπόρις ζουν κάποιες στιγμές ευτυχίας. Πάνω τους πετούν οι γερανοί. Παρά την πίεση όλων των δικών του και της Βερόνικα, ο Μπόρις κατατάσσεται εθελοντής και φεύγει για το μέτωπο. Σ’ έναν τρομερό βομβαρδισμό, η Βερόνικα χάνει τους δικούς της και καταφεύγει στην οικογένεια του Μπόρις. Ο αδερφός του τη βιάζει και παντρεύονται. Εκείνη είναι εσωτερικά συντριμμένη. Τα γερμανικά στρατεύματα προχωρούν, η οικογένεια μετακινείται στη Σιβηρία όπου ο γάμος είναι μια κόλαση για τη Βερόνικα που πάντα περιμένει τον Μπόρις που δε θα γυρίσει ποτέ.

Συντελεστές

Σενάριο: Βίκτορ Ροζόφ

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Καλατόζοφ

Μουσική: Μοϊσέι Βάινμπεργκ

Φωτογραφία: Σεργκέι Ουρουσέφσκι

Ηθοποιοί: Τατιάνα Σαμοήλοβα, Αλεξέι Μπατάλοφ, Βασίλι Μερκούρεφ, Αλεξάντρ Σβόριν

Ημερομηνία: Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ώρα: 20.30

Είσοδος ελεύθερη

Στον κινηματογράφο «Αστέρα» (Ασκληπιού 4, Ν. Ιωνία)

Αφήστε μια απάντηση