Yamal: Το τέλος του κόσμου

«Το ταξίδι αλλιώς» συνεχίζεται στο Yar-Sale της Βόρειας Σιβηρίας…  Εδώ θα συναντήσουμε τους νομάδες Νενέτ, που δυο φορές τον χρόνο μεταναστεύουν, περνώντας τον παγωμένο κόλπο του Ob του Αρκτικού Ωκεανού, διασχίζοντας εξήντα χιλιόμετρα μέσα σε 24 ώρες, για να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί και τα κοπάδια τους…

Δεν υπάρχει βοσκότοπος κατά μήκος της διαδρομής, κάτι που τους αναγκάζει να βιαστούν να φτάσουν στον προορισμό τους,  πριν οι τάρανδοι γίνουν πολύ αδύναμοι από την έλλειψη φαγητού.

Η χερσόνησος Yamal, που βρίσκεται στα βόρεια της Δυτικής Σιβηρίας, βορειοανατολικά των γεωγραφικών συνόρων  Ευρώπης και Ασίας, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, είναι μία από τις λιγότερο γνωστές, αλλά σημαντικότερες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στη γλώσσα των Νενέτ, το Yamal σημαίνει «το τέλος του κόσμου». Στους βοσκότοπους της Αρκτικής Τούντρα περισσότεροι από 10.000 νομάδες εκτρέφουν 300.000 ταράνδους.

Κάτω από αυτά τα βοσκοτόπια υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, το ένα τέταρτο των γνωστών αποθεμάτων παγκοσμίως, που απειλεί τον τρόπο ζωής των Νενέτ.

Εντυπώσεις και φωτογραφίες από το ταξίδι, μετά την επιστροφή μου…

Πέτρος Τριανταφυλλίδης

Αφήστε μια απάντηση