«Η Οδύσσεια του Κυρίου Λαζαρέσκου» στον Αστέρα

Ρουμάνικη ταινία του 2005 που απέσπασε 27 βραβεία, μεταξύ αυτών και το πρώτο βραβείο στο τμήμα Un Certain Regard στις Κάννες, (το ίδιο βραβείο που κέρδισε λίγα χρόνια μετά και ο «Κυνόδοντας».

Ο Πουίου καταγράφει τις σχέσεις (ή πιο σωστά τις μη σχέσεις) ανάμεσα στον Ντάντε Λαζαρέσκου (η σύνδεση με τον Δάντη και τον Λάζαρο δεν είναι τυχαία) και τους ανθρώπους γύρω του, αλλά και την απάνθρωπη, χωρίς συμπόνια ή αγάπη για τον πλησίον της, κοινωνία.

Φτιάχνει, έτσι, μια ταινία όλο ανθρωπιά, που σε γεμίζει με συγκίνηση για τον τραγικό ήρωά της αλλά και οργή για την αδιαφορία των ανθρώπων γύρω του. Μια σημαντική για το ρουμανικό κινηματογράφο ταινία, που παρ’ όλο που γνωρίζεις την έκβασή της την παρακολουθείς με αγωνία σ’ όλη τη διάρκεια των 153 λεπτών της.

Υπόθεση

Ο συνταξιούχος Ντάντε Λαζαρέσκου που μένει μόνος του στο Βουκουρέστι, νιώθει αδιαθεσία και ένα γειτονικό ζευγάρι τον βοηθάει μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Οι συνοδοί νοσοκόμοι τον μεταφέρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι με τα χίλια ζόρια να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις…

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κρίστι Πουίου
Σενάριο: Κρίστι Πουίου και Ράζβαν Ραντουλέσκου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ολεγκ Μούτου και Αντρέι Μπούτικα
Μουσική: Αντρέα Ποντουράρου
Ηθοποιοί: Ιον Φισκουτεάνου, Μόνικα Μπαρλαντεάνου, Ντράγκος Μπουγκούρ

Ημερομηνία: 24 Ιανουαρίου 2020

Ώρα: 21.10

Είσοδος ελεύθερη

Στον κινηματογράφο «Αστέρα» (Ασκληπιού 4, Ν. Ιωνία)

Αφήστε μια απάντηση