Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη στον Ιωνικό Σύνδεσμο

Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Ποίησης και Θεάτρου, ο Ιωνικός Σύνδεσμος παρουσιάζει την Λογοτεχνική Εκδήλωση – Αναλόγιο, αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη (1922-1988).

Στο ελληνικό κοινό ο Τάσος Λειβαδίτης εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα (τεύχ. 55,15-11-46) με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη».  Το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας».

Η λογοτεχνική του πορεία μπορεί να διαιρεθεί σε 3 φάσεις. Την «επαναστατική», την «συμβολική-αλληγορική» και την υπαρξιακή. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιώργο Τσαγκάρη, τον Μιχάλη Γρηγορίου και από το συγκρότημα Όναρ.

Συνυπέγραψε με τον Κώστα Κοτζιά τα σενάρια των ελληνικών ταινιών «Ο θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο». Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Βουλγαρικά, Κινέζικα και Αγγλικά. Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία και το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

«Και μια μέρα θέλω να γράψουν στον τάφο μου: Έζησε στα σύνορα μιας ακαθόριστης ηλικίας και πέθανε για πράγματα μακρινά που είδε κάποτε σε ένα αβέβαιο όνειρο» (Εξομολόγηση, Τα χειρόγραφα του Φθινοπώρου).

Ημερομηνία: 30 Μαρτίου 2019

Ώρα: 19.30

Είσοδος ελεύθερη

Στον Ιωνικό Σύνδεσμο (Ηρακλείου 251 και Τσουρουκτσόγλου 1, Ν.Ιωνία).

Αφήστε μια απάντηση