Αφιέρωμα στο Μάη του ΄68: «Η Κινέζα» στον Αστέρα

Η Κινέζα (La Chinoise) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ είναι βασισμένη ελεύθερα στους «Δαιμονισμένους» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Γυρίστηκε το Μάρτιο του 1967 στη Ναντέρ, μετέπειτα ορμητήριο του ηγετικού μέλους των διαδηλώσεων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Με την «Κινέζα» ο Γκοντάρ φτιάχνει το δικό του μανιφέστο για να συνοδεύσει το πνεύμα του Μάη του 1968. Ζητά ακύρωση κάθε σύμβασης, θάνατο σε κάθε σκουριασμένο μυαλό, καθαρές εικόνες σαν όπλο απέναντι στις ασαφείς ιδέες, φτιάχνοντας μάλλον κάτι που βλέπεται περισσότερο εγκυκλοπαιδικά αλλά με την ορμή ενός σινεμά που – τουλάχιστον για λίγο ή για τη στιγμή που φτιάχτηκε – κάποιοι πίστεψαν ότι μπορεί να άλλαζε και τον κόσμο.

Παρίσι 1967. Πέντε νέοι Μαοϊκοί, μεταξύ των οποίων η φοιτήτρια Φιλοσοφίας Βερονίκ και ο ηθοποιός Γκιγιόμ ριζοσπαστικοποιούνται σύμφωνα με τις επιταγές του Μάο. Πιστοί στο πνεύμα της κινέζικης «πολιτιστικής επανάστασης» απορρίπτουν το κομμουνιστικό κόμμα, την αστική ιδεολογία, την αστική κουλτούρα, την αστική τέχνη. Οι νεαροί εξεγερμένοι αφού μελετούν διεξοδικά το «μικρό κόκκινο βιβλίο» του Μάο, αποφασίζουν πως πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία για να φέρουν την κοινωνική αλλαγή αφού, όπως έλεγε και ο Κινέζος ηγέτης, «η επανάσταση δεν είναι πρόσκληση σε δείπνο».

Διάρκεια: 96΄

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Σενάριο: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Σύνθεση μουσικής: Μισέλ Λεγκράν, Φραντς Σούμπερτ, Αντόνιο Βιβάλντι, Καρλχάιντς Στοκχάουζεν, Πιερ Ντε Γκεϋτέρ

Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Πιερ Λεό, Αν Βιαζέμσκι (μετέπειτα σύζυγος του Ζαν-Λικ Γκοντάρ), Ζιλιέτ Μπερτό.

Ημερομηνία: 5 Νοεμβρίου 2018

Ώρα: 20.30

Είσοδος ελεύθερη

Στον κινηματογράφο «Αστέρα» (Ασκληπιού 4, Ν. Ιωνία)

 

Αφήστε μια απάντηση