«Ώρα ελευθερίας. Τα ρολόγια των Αγωνιστών του ΄21» στην Παλαιά Βουλή

Έκθεση με τα ρολόγια τσέπης των Αγωνιστών του ’21. Φορεμένα από τους ίδιους πριν, κατά και μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέτρησαν λεπτό προς λεπτό τις καθημερινές αγωνίες και τους κινδύνους που έζησαν κατά τη διάρκεια του και σήμαναν την ώρα της ελευθερίας και συγχρόνως την ώρα της ευθύνης για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Εκτίθενται ρολόγια των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Μάρκου Μπότσαρη, Κανέλλου Δηλιγιάννη, Σπύρου Μήλιου, Γεώργιου Δαγκλή, Γιάννη Μακρυγιάννη, Γεώργιου Αινιάνα, Καλλίνικου Καστόρχη, Θεόκλητου Φαρμακίδη, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Ιωάννη Καρατζά, Λάζαρου Κουντουριώτη, Ανδρέα Μιαούλη, Ανδρέα Χατζηαναργύρου και Ιωάννη Καποδίστρια.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου 2020.

Όλα τα ρολόγια των Αγωνιστών που ανήκουν στην Συλλογή του ΕΙΜ προέρχονται από τις δωρεές που έκαναν οι οικογένειες των Αγωνιστών, κρατικοί φορείς, και ιδρύματα στα τέλη του 19ου αρχές του 20ου αιώνα.

Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης αποτελεί η ιστορία του πρώτου Έλληνα που ο Καποδίστριας έστειλε να σπουδάσει ωρολογοποιία στην Ελβετία και μέσα από τα προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια αποκαλύπτεται η ιστορία της παραγγελίας των πολύτιμων δώρων που ο ίδιος προσέφερε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και σε άλλους Αγωνιστές του ‘21.

Ακόμη η δράση του Έλληνα Αγωνιστή-Φιλικού Στέφανου Στεφανόπουλου ενός δεύτερης γενιάς ωρολογοποιού που έδρασε ως φιλικός στην προεπαναστατική Αρκαδία.

Ημερομηνία: 19 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 09.00-14.00

Εισιτήρια: 3 ευρώ

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) Σταδίου 13, Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση