32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με Βέγγο, Πέκινπα, Οικονομίδη

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου περιλαμβάνει προβολές, avant premieres, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, masterclasses κλπ: 14 μέρες – 2 αίθουσες – 60 ταινίες – 13 πρεμιέρες – 5 αφιερώματα – Ειδικές προβολές

Το πρόγραμμα της Κυριακής (24/11)

17.30: Θανάση πάρε το όπλο σου / 1972 | Ελλάδα | 93’
Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης
Ο Θανάσης είναι ένας μεροκαματιάρης, καλοσυνάτος ιδιοκτήτης φορτηγού. Αγωνίζεται να ξεπληρώσει τα χρέη του και να παντρέψει την ανύπαντρη αδελφή του. Μια μέρα, καλείται να μεταφέρει τα έπιπλα μιας κοπέλας που της έκαναν έξωση και τότε ξεκινά η περιπέτεια δύο ανθρώπων ενάντια στην αδικία και την σκληρότητα του κόσμου.
• Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1972 με το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Θανάση Βέγγο και Τιμητική Διάκριση σκηνικών για τον Τάσο Ζωγράφο.

19.15: Άγρια συμμορία / 1969 | ΗΠΑ | 143’
Σκηνοθεσία: Sam Peckinpah
Ο Πάικ Μπίσοπ, επικεφαλής μιας συμμορίας παρανόμων, ετοιμάζεται για μια τελευταία ληστεία. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι ο Θόρντον, πρώην μέλος της συμμορίας, τους έχει στήσει ενέδρα. Ενώ ο Μπίσοπ και οι παράνομοι καταφεύγουν στο Μεξικό, ο Θόρντον τους εντοπίζει και ακολουθεί αιματοχυσία.
• Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και Πρωτότυπης Μουσικής, ενώ κέρδισε αρκετά βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και υποψηφιότητες σε πολλά άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

22.00: Μαχαιροβγάλτης / 2010 | Ελλάδα | 108’
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Ο Νίκος περνάει ανιαρά τις μέρες του στην επαρχία, χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει την Πτολεμαΐδα και να έρθει στην Αθήνα. Του προσφέρει στέγη, διατροφή και μια εύκολη δουλειά. Ο Νίκος δέχεται, για να βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια παράξενη κατ’ οίκον εργασία, απομονωμένος σ’ ένα «γκρίζο» προάστιο της πόλης με μόνη παρέα τον θείο και τη θεία του, η οποία θα τον παρασύρει σε μια αναπάντεχη σχέση, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις ν’ αρχίσουν να αλλάζουν.
• H ταινία κέρδισε 4 Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μοντάζ) καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Los Angeles Greek Film Festival.

Ημερομηνία: 24 Νοεμβρίου 2019

Ώρα: 17.30 – 23.30

Εισιτήριο: (ανά προβολή): 6 ευρώ, Κάρτα Διαρκείας 5 προβολών: 20 ευρώ

Στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, Αθήνα)

Αφήστε μια απάντηση