«Ηράκλειο Αττικής: Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου»

Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο σβήνονται ίχνη, μνήμες και αποτυπώματα από την μακραίωνη ιστορία τόπων και ανθρώπων, ενώ πολλά μνημεία παραμένουν παραγνωρισμένα, έως και αφανή, αναζητώντας προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση. Αυτά τα ιστορικά αποτυπώματα θέλησε να αναδείξει για ακόμη μια χρονιά ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», μέσω του ετήσιου ημερολογίου του, αφιερώνοντας την έκδοση του 2019, σε υδάτινες διαδρομές, υπόγειες και επίγειες, αρχαίες και νεώτερες. Ενδεικτικός ο τίτλος του ημερολογίου «Ηράκλειο Αττικής: Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα».

Για «Το υπόγειο Αδριάνειο υδραγωγείο της Αθήνας (και τη διαχρονική αξία του)» όπως και για την «Αρίθμηση των “φανών” και τα πηγάδια του τμήματος εντός ορίων του Ηρακλείου, σήμερα» γράφει στην ημερολογιακή έκδοση του «Άλλου Τόπου», ο Παναγιώτης Δευτεραίος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Σπηλαιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Για τις γειτονικές, μνημειώδεις, επίγειες υδατογέφυρες που διασώζονται σοβαρά λαβωμένες έως τις μέρες μας, στην πολύβουη οδό Καποδιστρίου και στην περιοχή της Αγ. Όλγας γράφει με τίτλο «Το επιβλητικό υδραγωγείο της Νέας Ιωνίας» η αρχαιολόγος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου. Την υπογραφή της κ. Δακουρά – Βογιατζόγλου φέρει και «Η Κλωστοϋφαντουργία στο Ηράκλειο και οι υδάτινοι δρόμοι» καθώς δίπλα σε υδάτινους δρόμους, δίπλα σε μεγάλα και σε μικρά ρέματα της περιοχής εγκαταστάθηκαν, τα απαιτητικά σε νερό, εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας.

Στο Ημερολόγιο γράφουν επίσης οι δημοσιογράφοι, μέλη του «Άλλου Τόπου»: Δημήτρης Ασημακόπουλος, «Η καμινάδα της Σαΐτας εκπέμπει sos» και Δήμητρα Κουντή «Περί..Υδάτων» (δημοσιεύματα για το Αδριάνειο, 1899-1923). Στην έκδοσή αυτή υπάρχουν ακόμη ιστορικοί και σύγχρονοι χάρτες, μαρτυρίες κατοίκων (Γιάννη Ροσσολάτου, Μανώλη Τασούλα), φωτογραφικά ντοκουμέντα από το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ και από προσωπικά αρχεία. Επιμέλεια υλικού: Σταυρούλα Βραχάτη, Ελένη Γλαρέντζου, Φώντας Ζαβιτσάνος, Δήμητρα Κουντή, Ανθή Χαρώνη.

Και όπως αρμόζει σε κάθε γιορτή η παρουσίαση του θα κλείσει με τραγούδια που αναφέρονται στο …αθάνατο νερό. Τη μουσική παράσταση υπογράφει η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Τζένη Σακοράφα. 

Ημερομηνία: 17 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα: 19.30

Είσοδος ελεύθερη

Στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18 και Νεότητος)

Αφήστε μια απάντηση