«Το Ηρεμιστικό» του Σάμιουελ Μπέκετ στο Θέατρο Φούρνος


«Το Ηρεμιστικό» του Σάμιουελ Μπέκετ, ένα από τα διηγήματα που έγραψε το 1946 ο σπουδαίος συγγραφέας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες ιστορίες του Ιρλανδού συγγραφέα πάνω στην επιμονή του ανθρώπου να υπάρξει και να ζήσει παρά τις αποτυχίες, τις ματαιώσεις και την φθορά.

Υπόθεση

Ένας μοναχικός άνθρωπος καταφέρνει να βγει από το κατάλυμα του και να φθάσει μέχρι την είσοδο της πόλης. Και εκεί, αρχίζει η νυχτερινή του περιπλάνηση. Ο αφηγητής μιλάει ακατάπαυστα στην προσπάθειά του να επινοήσει μία ιστορία, να φτιάξει την ιστορία εκείνη που θα τον ηρεμήσει. «…θα προσπαθήσω να διηγηθώ στον εαυτό μου μία ιστορία μήπως και τον ηρεμήσω …θα διηγηθώ την ιστορία μου σαν να ήταν μύθος ή ένα παλιό παραμύθι …»

Συντελεστές

Συγγραφέας: Σάμιουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Σκηνικός χώρος – κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Σχεδιασμός ήχων / εικόνας: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Ηθοποιοί: Δέσποινα Σαραφείδου, Σπύρος Βάρελλης

Ο Σάμιουελ Μπέκετ

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1906 και πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1989). Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του είναι βασικά μινιμαλιστικό, και σύμφωνα με ορισμένους ερμηνευτές, βαθιά απαισιόδοξο για την ανθρώπινη φύση.

Έγινε γνωστός για το έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό» που παρουσιάστηκε στο θέατρο για πρώτη φορά το 1953. Η επιτυχία αυτή άνοιξε στον Μπέκετ το δρόμο για μια σταδιοδρομία στο θέατρο με επιτυχημένα έργα όπως: Endgame, Krapp’s Last Tape, Happy Days και Play.

Το 1969, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ το 1984 εκλέχθηκε επικεφαλής της Aosdána, ένωσης ανθρώπων των Καλών Τεχνών της Ιρλανδίας.

Ημερομηνία: 15 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα: 21.00

Εισιτήρια: 12 ευρώ

Στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα)

Αφήστε μια απάντηση