«Ψηφίδες Μνήμης» στο Παναιτώλιο

Η έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914 – 1918 Ψηφίδες Μνήμης», του Κωνσταντίνου Νίγδελη – Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Νεάπολης – Συκεών μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Δήμο Ν. Ιωνίας με διοργανωτή το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και εφημερίδες της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής και παρουσιάστηκε στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 19 Νοεμβρίου, και θα λειτουργεί από τις 6 μμ έως τις 9 μμ.
Κωνσταντίνος Νίγδελης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ίδρυσε το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο οποίο είναι υπεύθυνος. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και έχει εκδώσει πληθώρα έργων με περιεχόμενο τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

«Ως ρακοσυλλέκτης των αναμνήσεων, προσπαθώ να συλλέξω όλα εκείνα που ο πανδαμάτορας χρόνος φροντίζει να εξαφανιστούν από προσώπου γης… Που τα στέλνει σιγά, σιγά, μα σταθερά, στα Τάρταρα της λήθης.
Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μαζεύεις αναμνήσεις… Ένας ατελείωτος πλούτος, μια τεράστια συλλογή απόψεων, ιδεών, ευχάριστων- δυσάρεστων στιγμών που απαθανατίζονται στο φακό… κάποιες στιγμές που «καταχωρούνται» ανεξίτηλα…

Αναζητώ τα χνάρια της ιστορικής μας μνήμης σε μια ή με μια καινούργια δυναμική προσπάθεια στην αργοπορημένη αφύπνιση της αυτογνωσίας μας γιατί… Μα γιατί «ο χρόνος της μνήμης μας είναι και ο χρόνος της ύπαρξης μας».

Ημερομηνία: 11 Νοεμβρίου 2019

Ώρα: 18.30

Είσοδος ελεύθερη

Στο Παναιτώλιο (Πλατεία Παναιτωλίου 4, Αλσούπολη, Νέα Ιωνία).

Αφήστε μια απάντηση