Παραμύθια από την Τυνησία στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Η Τυνήσια τραγουδίστρια και αφηγήτρια Λάμια Μπεντιούι και η μουσικός Σοφία Λαμπροπούλου παρουσιάζουν το πρόγραμμα “Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας”.

Στις ιστορίες αυτές εμφανίζονται άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές δομές, αλλά και ζώα και φανταστικά πλάσματα, όπως δράκοι και αγαθά ή πονηρά τζίνι (djinn).  Στις ιστορίες αντανακλάται η μνήμη και η φαντασία του λαού, παραδίδονται μαθήματα ζωής και εκθειάζονται πανανθρώπινες αξίες.

Για αιώνες, παραμυθάδες σύχναζαν σε καφενεία και πλατείες.  Ο παραμυθάς, καθισμένος σε μια εξέδρα και κρατώντας ένα μπαστούνι στο χέρι, εξιστορούσε τα παραμύθια του, ενώ κάθε βράδυ πληθώρα κόσμου συγκεντρώνονταν εκεί για να διασκεδάσει, να ονειρευτεί και να διδαχτεί.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, η παράδοση αυτή άρχισε να παρακμάζει με την εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τους αφηγητές στα καφενεία. Με την ανεξαρτητοποίηση της Τυνησίας από τη Γαλλία (1956), ένας ολόκληρος κόσμος, που αποτελούνταν από μάντεις, χαρτοπαίκτες, γητευτές φιδιών, εκπαιδευτές μαϊμούδων, εμπόρους θεραπευτικών βοτάνων και κάθε είδους πλανόδιων, βρέθηκε αποκλεισμένος από τις πλατείες, και μαζί μ’ αυτούς και οι παραμυθάδες.

Ο μόνος που κατόρθωσε να συνεχίσει να μεταδίδει την αφηγηματική παράδοση ήταν ο παραμυθάς Abdel Aziz el Aroui (1898-1971). Στη μνήμη του αφιερώνονται τα παραμύθια του προγράμματος.

Συντελεστές

Lamia Bedioui: Αφήγηση και τραγούδι
Σοφία Λαμπροπούλου: Κανονάκι

Ημερομηνία: 13 Νοεμβρίου 2018

Ώρα: 20:00

Eισιτήρια: Κανονικό – 8 ευρώ, Μειωμένο: Άνεργοι – Α.Μ.Ε.Α – Άνω των 65 ετών – 6 ευρώ

Στο Μουσείο  Ισλαμικής Τέχνης (Αγ.Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα)

 

Αφήστε μια απάντηση