«Οι καρέκλες»του Ιονέσκο στο Θέατρο Από Κοινού

Ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε το έργο «Οι Καρέκλες» (Les Chaises) το 1952, σε ηλικία 43 χρονών. «Το θέμα του έργου δεν είναι το μήνυμα… αλλά η απουσία των ανθρώπων… η απουσία του Θεού, η απουσία της ύλης, το μη πραγματικό του κόσμου…»

Υπόθεση

Δυο ηλικιωμένοι περιπλανούνται στο μη πραγματικό, σε μια ασυναρτησία λόγου και σκέψεων, μαζί με τις τύψεις τους και τις αποτυχίες τους, μαζί με τον πόνο τους που φτάνει στα όρια του γελοίου, περιμένοντας με αγωνία τον ερχομό των καλεσμένων που δεν έρχονται, και ενός ομιλητή που θα μεταφέρει το μεσσιανικό τους μήνυμα, αλλά που φτάνοντας διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικά-κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Κατασκευή σκηνικών: Ντίνος Παρηγόρης
Κατασκευή κοστουμιών: Ανδρέας Βελέντζας
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας
Φωτογραφία: Δημήτρης Λυκουρέζος

Ηθοποιοί: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης ΞένοςΕυγένιος Ιονέσκο

Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1909 στη Ρουμανία και πέθανε στις 28 Μαρτίου 1994 στη Γαλλία. Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του παραλόγου. Ο πατέρας του ήταν Ρουμάνος, η μητέρα του Ρουμάνα-Γαλλίδα. Σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από το 1928 ως το 1933 και έγινε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας. To 1936 παντρεύτηκε τη Ροντίκα Μπουριλεάνου. Απέκτησαν μια κόρη κι επέστρεψαν στη Γαλλία το 1938, ώστε ο Ιονέσκο να τελειώσει τη διδακτορική του διατριβή. Κατά τη διάρκεια του πολέμου παρέμεινε στη Μασσαλία και τελικά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Παρίσι μετά την απελευθέρωσή του, το 1944. Έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1970 ενώ κέρδισε πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στα έργα του διακωμωδεί τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, ενώ απεικονίζει τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του.Ημερομηνία: 23 Φεβρουαρίου 2020

Ὠρα: 20.00

Εισιτήρια: 13 ευρώ

Στο Θέατρο Από Κοινού (Ευπατριδών 4 Βοτανικός – Κεραμεικός)

Αφήστε μια απάντηση