«Ο Τελευταίος των Μεγιστάνων» του Ηλία Καζάν στην ARTENS

Βασισμένη στο τελευταίο και ημιτελές μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και πάνω σε σενάριο που έγραψε ο Χάρολντ Πίντερ , «Ο Τελευταίος Των Μεγιστάνων» (The Last Tycoon, 1976) υπήρξε η τελευταία ταινία του Ηλία Καζάν.

Το μελαγχολικό κύκνειο άσμα του Έλληνα σκηνοθέτη, που μας αφήνει με τα ίχνη ενός διαφυγόντος κομματιού ζωής, υποτιμήθηκε ως μη αισιόδοξο στην εποχή του, μη επιτρέποντας στο δημιουργό του να κάνει στη ζωή του άλλη ταινία. Οι ευγενικοί, χαμηλοί του τόνοι μπορούν σήμερα να διαβαστούν ως η πιο πετυχημένη κινηματογραφική μεταφορά του σπαρακτικού συγγραφέα της “Χαμένης Γενιάς”.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 22:30. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Κινηματογράφου της Artens, Πάνο Παππά.

Υπόθεση

Ο Monroe Stahr (Robert De Niro) είναι ένας παντοδύναμος παραγωγός σε μία κινηματογραφική εταιρεία στο Hollywood, περιζήτητος από όλους για την επιρροή του, τις γνωριμίες του και την ικανότητα του να παράγει κερδοφόρες ταινίες. Ένα πράγμα, όμως, δεν καταφέρνει να τιθασεύσει, τον έρωτα για μία γυναίκα, που δεν πολυενδιαφέρεται για τον κόσμο του. Η απώλειά της τον οδηγεί σε ακατάστατη συμπεριφορά κι απαξιωτική αντιμετώπιση των συνεργατών του. Τα αφεντικά του δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν ότι αποτελεί βαρίδι για την επιχείρηση τους…

Συντελεστές

Elia Kazan – Σκηνοθέτης
Harold Pinter – Σεναριογράφος
F. Scott Fitzgerald – Συγγραφέας
Richard Marks – Μοντάζ
Maurice Jarre – Συνθέτης

Ηθοποιοί: Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau, Jack Nicholson, Donald Pleasence, Ray Milland

Ημερομηνία: 29 Νοεμβρίου 2019

Ώρα: 22:30

Είσοδος ελεύθερη

Στην ARTENS (Βουκουρεστίου 40, Αθήνα)

Αφήστε μια απάντηση