«Ο Ναζισμός από την σκοπιά των νικητών και των ηττημένων» στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο ναζισμός από την σκοπιά των νικητών και των ηττημένων», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».

Οι ταινίες του αφιερώματος παρουσιάζουν τη ματιά τόσο των νικητών όσο και των ηττημένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απέναντι στην άνοδο και την καταστροφική πορεία του ναζισμού και στο «τραύμα» των γεγονότων της περιόδου 1939-1945. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον μεταπολεμικό γερμανικό κινηματογράφο και στη διαχείριση του «άβολου» ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Σήμερα θα προβληθούν δυο ταινίες: Η ζωή μου στην χιτλερική Γερμανία (2018) του Ζερόμ Πριέρ που θίγει μια άγνωστη για πολλούς πτυχή της ανόδου του ναζισμού στην Γερμανία, καθώς δίνει το λόγο στους Γερμανούς που εγκατέλειψαν την χώρα τους όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία: από Εβραίους μέχρι άθεους, πολιτικούς αντιπάλους και αντιστασιακούς. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται σε πανελλαδική πρεμιέρα.

Και «Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας» (1946) του Βόλφγκανγκ Στάουντε, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη γερμανική ταινία που γυρίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Χίλντεγκαρντ Κνεφ.

Την τελευταία ημέρα του αφιερώματος (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, 8 μ.μ.) θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ναζισμός και φασισμός στον μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο» με τη συμμετοχή των: Μαρίας Κομνηνού (Καθηγήτρια-Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ-Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Έλλης Λεμονίδου, (Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Μάριου Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης–κριτικός κινηματογράφου).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΤΡΙΤΗ 09/10
18.00 Η ζωή μου στη χιτλερική Γερμανία / Ma vie dans l’Allemagne d’Hitler | Σκηνοθεσία: Jérôme Prieur (1946, 104’)
20.00 Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας / Die Mörder sind Unter Uns | Σκηνοθεσία: Wolfagang Staudte (1946, 85’)

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/10
18.00 Αληθινός φασισμός / Obyknovennyj fashizm | Σκηνοθεσία: Mikhail Romm (1965, 115’)

20.00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: «Ναζισμός και φασισμός στον μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο»

Ημερομηνία: 9 Oκτωβρίου 2018

Ώρα: 18.00

Είσοδος ελεύθερη

Στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κεραμεικός)

 

Αφήστε μια απάντηση