Αφιέρωμα στον Μπρούνο Γκανζ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μπρούνο Γκανζ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, προβάλλεται σήμερα  η ταινία «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών το 1998, ενώ παράλληλα τιμήθηκε με τα Βραβεία: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ελένη Γερασιμίδου), Σκηνογραφίας, Μουσικής και Ενδυματολογίας, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Ο Γκανζ χαρακτηρίστηκε ο σημαντικότερος εν ζωή γερμανόφωνος ηθοποιός. Στην καριέρα του ταυτίστηκε ιδιαίτερα με ρόλους ανθρώπων που αντιμετωπίζουν βαθιές κρίσεις και διλήμματα. Δούλεψε με μερικούς από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής του, όπως τους Βιμ Βέντερς, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ερίκ Ρομέρ, Βέρνερ Χέρτζογκ, αλλά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκε και στη Σκόνη του χρόνου (2008).

Υπόθεση

O Αλέξανδρος (Μπρούνο Γκανζ), είναι ένας συγγραφέας, που ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Από το ποίημα λείπουν λέξεις κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως ακριβώς έκανε για τις δικές του λέξεις κι ο Σολωμός. Όμως οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί κι ο ίδιος βαδίζει προς τον θάνατο. O χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών, θα του δώσει νέα ώθηση. Αναβάλλει την «αναχώρηση» του και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του.

 

Ημερομηνία: 5 Μαρτίου 2019

Ώρα: 19.00

Διάρκεια:  137΄

Εισιτήρια: 5 ευρώ

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός)

Αφήστε μια απάντηση