Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Προβάλλονται οι βραβευμένες ταινίες του 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 19ης Camera Zizanio.

Οι ταινίες, όλες πρόσφατης παραγωγής και σε πρώτη προβολή στην Αθήνα, αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού και μεγάλου μήκους) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες: από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι εφήβους –αλλά παρακολουθούνται εξίσου απολαυστικά και από τους ενήλικες.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 2/2


ΑΙΘΟΥΣΑ Α

16:10
Η αλεπού και το πουλί/The fox and the bird, Sam and Fred Guilliaume,

Ελβετία-Βέλγιο, 12’, 2018 Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή
Μια μοναχική αλεπού βρίσκεται να αυτοσχεδιάζει κάνοντας τον πατέρα για ένα πουλάκι, που μόλις έχει βγει απ’ τ’ αβγό του. Δύο πορείες διασταυρώνονται και μία οικογένεια σχηματίζεται, μέχρι η μοίρα να υπενθυμίσει στον καθένα για ποια ζωή είναι προορισμένος.

Μετρονόμος (στον ρυθμό)/ Metronome (In time), Scott Lochmus,

ΗΠΑ, 14’, 2019 Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας από την Διεθνή Κριτική Επιτροπή Νέων
Ένας ηλικιωμένος ασθενής μαέστρος κι ένας νεαρός ταλαντούχος πιανίστας βγαίνουν από τη μουσική τους απομόνωση προσπαθώντας να βρουν αγοραστή για το αγαπημένο τους πιάνο.

Ο παππούς μου είναι εξωγήινος/ My grandpa is an alien, Drazen
Zarkovic–Marina Andree Skop

Κροατία-Σλοβενία-Τσεχία-Σλοβακία-Νορβηγία-Βοσνία & Ερζεγοβίνη-Λουξεμβούργο, 79’, 2019 Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους της European Children’s Film Association
Η ζωή ενός μικρού κοριτσιού, της Una, έρχεται τα πάνω κάτω, όταν ο παππούς της απάγεται από εξωγήινους. Στο υπόγειο του σπιτιού της, ανακαλύπτει συμπτωματικά ότι και ο ίδιος ο παππούς της είναι εξωγήινος, που το διαστημόπλοιό του έπεσε στη γη, πολλά χρόνια πριν.

18.15


Κέικ με καρδιά που λιώνει/ Melting Heart Cake, Benoit Chieux,

Γαλλία, 12’, 2019 Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους της European Children’s Film Association
Για να μοιραστεί το “κέικ με την καρδιά που λιώνει” με τη φίλη της, η Anna η τυφλοποντικίνα πρέπει να διασχίσει ένα παγωμένο δάσος. Το δάσος αυτό είναι στοιχειωμένο από έναν νέο κάτοικο, έναν τρομακτικό γενειοφόρο γίγαντα. Όλα τα ζωάκια που βρίσκονται στον δρόμο του εξαφανίζονται και, φυσικά, το μονοπάτι της τυφλοποντικίνας την οδηγεί σ’ αυτόν. Όμως ο γίγαντας έχει πιο ζεστή καρδιά απ’ ό,τι φαίνεται.

Κομμώσεις Ρόμι/Romy’s Salon, Mischa Kamp

Ολλανδία, 92’, 2019 Βραβείο Σεναρίου σε Ταινία Μεγάλου Μήκους από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»
Τρεις γενιές γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Όταν η ηλικιωμένη κομμώτρια Stine αποφασίζει να εξομολογηθεί την κατάστασή της στη δεκάχρονη εγγονή της Romy και όχι στην κόρη της Margot, μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει.

20.30

Πιτσιρίκια στη βροχή/Rain rain runaway, Clementine Carrie

Γαλλία, 15’, 2018 Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή
Τέλος Αυγούστου. Ένα απόγευμα, η 7χρονη Boubou βαριέται αφόρητα στο μέρος που έχουν κατασκηνώσει με τους γονείς της. Κάνει αποπνικτική ζέστη και οι περισσότεροι παίρνουν τον υπνάκο τους. Οι γονείς της κάνουν έρωτα στο τροχόσπιτο. Έτσι, η Boubou ξεκινάει για την κοντινή θαμνώδη έκταση και παίρνει μαζί της και τον Dany για να παίξουν
μαζί στην καταιγίδα.

Στα άκρα/ On the edge, Aldiyar Bairakimov

Καζακστάν, 60’, 2018 Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)
Η ζωή είναι μια ατέρμονη σύγκρουση πεπρωμένων. Η έλλειψη ερεισμάτων και οικογενειακής θαλπωρής, καθώς και οι αντιπαραθέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο ωθούν τους ήρωες της ταινίας, με επικίνδυνο τρόπο, στα άκρα.

ΑΙΘΟΥΣΑ Β

16.00

Group therapy, 10’, 7ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ν. Σμύρνης «ΕΣΤΙΑ»(1ο
Βραβείο – Κατηγορία Γ’)
Μάνα αναμνήσεων, 10’, Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές
Τάξεις(2ο Βραβείο – Κατηγορία Γ’)
Σε χρειάζομαι, 10’, Κινηματογραφική Ομάδα Λυκείου Κυθήρων(3ο Βραβείο Κατηγορία Γ’)

Παρβανέ, 10’, Ομάδα μαθητριών προσφύγων από τον Ελαιώνα
H Mπάλα, 5’53’’, 1ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής
Λίγα βήματα πιο πέρα…, 10’, 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής
Animated Opera- Οι γάμοι του Φίγκαρο, 5’54’’, 4ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου και το Μουσικό Γυμνασίο Αλίμου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών του Καρπού
Κάνε ό,τι θέλεις, 7’55’’, 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου
Ντοκιμαντέρ για την ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη, 10’, 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου
Why so serious?, 11’, Κινηματογραφικό Εργαστήριο Φεστιβάλ Ολυμπίας
Το ποτάμι κάτω από την πόλη, 6’, Κινηματογραφικό Εργαστήριο Φεστιβάλ
Ολυμπίας

18.00

Anbessa, Mo Scarpelli

Ιταλία-ΗΠΑ, 86’, 2019 Βραβείου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της European Children’s Film Association
Ο δεκάχρονος Asalif και η μητέρα του εκτοπίζονται από το αγρόκτημά τους στα περίχωρα της Αντίς Αμπέμπα εξαιτίας της κατασκευής ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών. Καθώς βλέπουν τα κτήρια να υψώνονται, κατανοούν ποικιλοτρόπως ότι το όνειρο του “εκσυγχρονισμού” της χώρας δεν τους περιλαμβάνει. Ο Asalif φαντασιώνεται ότι μεταμορφώνεται στον ήρωά του: το λιοντάρι (“anbessa” στα αμαρικά).

20.00

19.91, Emilia Sniegoska,

Πολωνία, 25’, 2019 Εύφημη μνεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
Το «19.91» είναι μια χαμηλών τόνων, λιτή ιστορία της συνάντησης ανάμεσα στη 19χρονη Jette από τη Γερμανία και μια 91χρονη Πολωνή, την κα Zofia.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εθελοντικής υπηρεσίας της στη Βαρσοβία, η Jette επισκέπτεται τακτικά την κα Zofia, η οποία πέρασε τα εφηβικά της χρόνια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Ράβενσμπρικ.

Χάλκινα ίχνη ενός ονείρου/Copper Notes of a Dream, Reza Farahmand


Ιράν–Καναδάς, 88’, 2019 Εύφημη μνεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
Ο Malook, η μητέρα του, η αδερφή του και μερικοί φίλοι του είναι ανάμεσα στους επιζήσαντες του εμφυλίου της Συρίας. Ο δεκάχρονος Malook, που του αρέσει να έχει το γενικό πρόσταγμα, μαζεύει μαζί με τους φίλους του χαλκό από τα κατεστραμμένα σπίτια και βγάζουν τα προς το ζην πουλώντας τον. Ανάμεσα στην καταστροφή και τα συντρίμμια και τα μεγάλα ερωτηματικά γύρω από ένα αβέβαιο μέλλον, η ελπίδα ξεπηδάει μέσα από τα χαλάσματα.

Ημερομηνία: 2 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 16.10 – 22.30

Εισιτήρια: Ημερήσιο για ενήλικες: 9€. Ημερήσιο για παιδιά: 6€. Είσοδος ανά προβολή: 5€.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός)

Αφήστε μια απάντηση