«Όλα για την Εύα»: Οι αντιζηλίες στο Χόλιγουντ

Η ταινία-θρύλος (1950) βασίστηκε στο άρθρο της Μέρι Ορ με τίτλο «The Wisdom of Eve». Η ίδια η Ορ συνεργάστηκε στο σενάριο με τους Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς Έριχ Κέστνερ. Το αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για 14 Όσκαρ και κέρδισε έξι μεταξύ των οποίων τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Ο Μάνκιεβιτς πλάθει χαρακτήρες ακόμα και με τους δεύτερους και τρίτους ρόλους του (μικρή συμμετοχή έχει και η Μέριλιν Μονρό), πάνω από όλα όμως προσφέρει διαλόγους που οπλίζουν φονικά τις γλώσσες των γυναικών.

Το 1997 το «Όλα για την Εύα» έλαβε την 16η θέση ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Υπόθεση


Ένα βράδυ μια φανατική θαυμάστρια μιας ντίβας του Μπρόντγουεϊ θα βρεθεί στο καμαρίνι της κι έκτοτε θα γίνει το δεξί χέρι της. Έχοντας πλέον αναλάβει τα καθήκοντα της αποκλειστικής της οικονόμου και γραμματέα, θα βάλει μπρος το υποχθόνιο σχέδιό της, δηλαδή να φτάσει στην κορυφή του Μπρόντγουεϊ χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς
Σενάριο: Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς Εριχ Κέστνερ, Μέρι Ορ
Φωτογραφία: Μίλτον Ρ. Κράσνερ
Μοντάζ: Μπάρμπαρα ΜακΛιν
Μουσική: Άλφρεντ Νιούμαν
Πρωταγωνιστούν: Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Τζορτζ Σάντερς, Σελέστ Χολμ, Γκάρι Μέριλ, Χιού Μάρλοου, Μέριλιν Μονρόε, Θέλμα Ρίττερ, Γκρέγκορι Ράτοφ, Μπάρμπαρα Μπέιτς
Διάρκεια: 138 λεπτά

Ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1909 και πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 1993. Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Γόνος εβραϊκής οικογένειας μεταναστών από τη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έγραψε το σενάριο για 48 ταινίες και έκανε τη παραγωγή 20 ταινιών όπως: Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story, 1940), Η Γυναίκα της Χρονιάς (Woman of the Year, 1942) και Τα Κλειδιά του Παραδείσου (The Keys of Kingdom, 1944). Από το 1946 εως και το 1951 σκηνοθέτησε 11 ταινίες για την 20th Century Fox και κέρδισε Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για τις ταινίες Ένα Γράμμα σε Τρεις Γυναίκες (A Letter to Three Wives, 1949) και Όλα για την Εύα (All About Eve) για δυο συνεχόμενες χρονιές. Ο αδελφός του Χέρμαν Μάνκιεβιτς, συνέγραψε το σενάριο της ταινίας Πολίτης Κέιν (Citizen Kane) με τον Όρσον Γουέλς.

Ημερομηνία: 20 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα: 21.10

Είσοδος ελεύθερη

Στον κινηματογράφο «Αστέρα» (Ασκληπιού 4, Ν. Ιωνία)









Αφήστε μια απάντηση