«Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη», από τον «Άλλο Τόπο»

Το Ημερολόγιο 2020, του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» είναι αφιερωμένο στα Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας – Ν. Ηρακλείου (1940 – 1960).

Το Ημερολόγιο 2020 «Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη, Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας – Ν. Ηρακλείου (1940-1960)» αναδεικνύει τις μνήμες και την πολυκύμαντη, εικοσαετή, λίγο – πολύ κοινή, ιστορία των δύο γειτονικών λιγνιτωρυχείων, σαν ένα πνευματικό μνημόσυνο για τους «άθλιους» που έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε ταραγμένες εποχές.

Στην αποψινή (16/12) παρουσίαση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ευστάθιος Χιώτης Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων- Μεταλλουργός και θα χαιρετήσει ο Παύλος Γ. Μαρίνος Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στις διακόσιες σελίδες του Ημερολογίου 2020 «συμπεριλαμβάνονται επίσης:

-κείμενα για την ιστορία των λιγνιτωρυχείων από την πρώτη άδεια μεταλλευτικών ερευνών το 1933 και την λειτουργία τους το 1940 έως την εκμηχάνιση του το 1948, με πόρους του σχεδίου Μάρσαλ και την αναγκαστική διαχείρισή του το διάστημα 1957-1960,

-τεκμήρια (δημοσιεύματα εφημερίδων, προσωπικά ημερολόγια, φωτογραφίες) από τους εργατικούς αγώνες των λιγνιτωρύχων από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής έως τις ημέρες της αναγκαστικής διαχείρισης,

-χάρτες και φωτογραφίες από ιστορικά αρχεία, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ,

-μαρτυρίες λιγνιτωρύχων, συγγενών και κατοίκων που έζησαν στη γειτονιά των «Κάρβουνων».

Στόχος της ημερολογιακής έκδοσης του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» είναι να υπενθυμίσει και στους αρμόδιους παράγοντες ότι η ιστορία ενός τόπου διαφυλάσσεται όταν διασώζεται η μνήμη. Δύο Δήμοι, οι Δήμοι Ιωνίας και Ηρακλείου, οφείλουν να στεγάζουν σε ένα, τουλάχιστον ψηφιακό, μουσείο αυτή την μακραίωνη, ξεχωριστή και ηρωική στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, ιστορία. Πρόκειται για ένα ανεκπλήρωτο χρέος στις προηγούμενες, στις τωρινές και στις επόμενες γενιές».

Ημερομηνία: 16 Δεκεμβρίου 2019

Ὠρα: 19.30

Είσοδος ελεύθερη

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος)

Αφήστε μια απάντηση