Καλοσόρισμα

Προσφυγικές οι ρίζες μας, έβγαλαν φύτρες σε νέα χώματα.

Γεννηθήκαμε στην Καλογρέζα, μεγαλώσαμε στην Καλογρέζα. Από την Καλογρέζα ανοίξαμε τα φτερά μας, πετάξαμε μακριά.

Πιο μακριά από όλους o Πέτρος, που έφτασε ως τα πέρατα της γης, γνώρισε και φωτογράφισε άλλους κόσμους.

Ο Σίμος περιπλανήθηκε στα κύματα της Μουσικής.

Ο Κώστας ταξίδεψε στο χρόνο με τα βιβλία του.

Για όλους κάποτε έρχεται η στιγμή του γυρισμού. Έτσι κι εμείς, φορτωμένοι χρόνια, εμπειρίες και αναμνήσεις καταλήξαμε εδώ, στη γενέθλια γη, απ’ όπου ξεκινήσαμε. Τούτη τη φορά δώσαμε λόγο να μη χαθούμε. Είπαμε να κάνουμε κάτι, έτσι ώστε σαν έρθει η ώρα του μεγάλου ταξιδιού, να μη φύγουμε έτσι αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας, μια παρακαταθήκη για τους επόμενους. Αυτό που καθορίζει την ομάδα μας και μας ενώνει σαν δημιουργούς και ανθρώπους είναι το πάθος που τρέφουμε για την τέχνη, την ελεύθερη δημιουργική έκφραση.

Μας ενώνει η αγάπη μας για τον τόπο, η νοσταλγία για τις παλιές γειτονιές, η αγωνία για να σώσουμε «οτιδήποτε κι αν σώζεται», που λέει και το τραγούδι. Επιδίωξή μας είναι να «ζωντανέψουμε» την παλιά Καλογρέζα, με λέξεις, εικόνες και νότες. Να θυμηθούμε και να μάθουμε ιστορικά γεγονότα, καθημερινές στιγμές και πρόσωπα, που έζησαν πριν από εμάς στον τόπο τούτο. Να αφουγκραστούμε τον παλμό της πόλης στην οποία ζούμε, κυκλοφορούμε και συζητάμε. Να συνεισφέρουμε κάτι τι στην αισθητική καλλιέργεια και παιδεία όλων μας. Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες είναι τα εργαλεία με τα οποία θα σκαλίσουμε τη μνήμη και θα καταγράψουμε την ιστορία, σεβόμενοι πάντα τον άνθρωπο και αναγνωρίζοντας τις πηγές. Μια φωτογραφία είναι από μόνη της χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι. Όμως, αν συνοδεύεται από κείμενο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και διεισδυτικότητα. Η τέχνη είναι πολιτισμός αλλά και διέξοδος. Στην εποχή μας έχουμε ανάγκη και τα δυο. Θα χρησιμοποιήσουμε την τέχνη ως μέσον συνομιλίας, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Ως KalogrezART θα βοηθήσουμε την καλλιτεχνική έκφραση κάθε συντοπίτη μας και θα αναδείξουμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες των σχολείων της περιοχής μας. Πιστεύουμε πως με τις ιδέες και τις λέξεις μπορούν να συμβούν σπουδαία πράγματα.

[smartslider3 slider=2]

Written by 

One thought on “Καλοσόρισμα”

Αφήστε μια απάντηση