«Το ξύπνημα της μνήμης» στη Σχολή Καλών Τεχνών

Το έργο «Το ξύπνημα της Μνήμης – Παιδιά πρόσφυγες του Ελληνικού εμφυλίου» παρουσιάζεται από 15 Σεπτεμβρίου 2018 για 10 μόνο παραστάσεις. Αναφέρεται σε μια σημαντική περίοδο της ελληνικής Ιστορίας, την περίοδο του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου, και στα παιδιά-πρόσφυγες. Αναπόφευκτα, συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα των σημερινών πολέμων και το προσφυγικό ζήτημα.

Η παράσταση έχει βασιστεί σε επιλεγμένο υλικό προσωπικών αφηγήσεων από το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφύλιου-Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης» των Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, έκδοση 2015, μετάφραση μαρτυριών: Μιχάλης Λαλιώτης). Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το βιβλίο «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η Δεκαετία του 1940» της Τασούλας Βερβενιώτη.

Tο 1948 χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα απομακρύνονταν από τα χωριά τους λόγω του εμφυλίου πολέμου. Οι μισοί πήραν το δρόμο για τα σύνορα και φιλοξενήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι άλλοι μισοί στεγάστηκαν στις παιδοπόλεις της Βασίλισσας Φρειδερίκης εντός Ελλάδας. Η τύχη αυτών των παιδιών-προσφύγων δίχασε την ελληνική κοινωνία και εξελίχθηκε σε μια από τις κεντρικές πολιτικές διαμάχες του εμφυλίου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα

Δραματουργία: Μαρία Σάββα, με τη συμβολή της ομάδας

Ηθοποιοί: Φοίβος Παπακώστας, Βίκυ Καμπούρη, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Θάνος Παπαθανάσης, Παναγιώτης Καστρίτσης

Κλαρίνο: Δημήτρης Καντσιούλης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ

Υποστήριξη: Σχολή Καλών Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ένωση Προφορικής Ιστορίας.

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

Ημερομηνία: 23 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα: 19.00

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 8 ευρώ

Λόγω της ιδιαιτερότητας της παράστασης, οι θέσεις των θεατών θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι θεατές παρακαλούνται να φοράνε άνετα παπούτσια.

Στο θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς, Αγ. Ιωάννης Ρέντης)

Αφήστε μια απάντηση