Το αρχείο του Μάνου Κατράκη στην Πινακοθήκη Πειραιά


Η συλλογή δωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγο του καλλιτέχνη τo 1994. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συλλογή, η οποία αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της θεατρικής ιστορίας της Ευρώπης. Περιλαμβάνει υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή του Μάνου Κατράκη: φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια, κλπ.

Το Αρχείο Κατράκη περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τεκμήρια: σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», όπως και άλλα θεατρικά κειμήλια, προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλα θέατρα.

Το υλικό της συλλογής, παρακολουθεί τη ζωή, τόσο του ανθρώπου, όσο και του ηθοποιού από τη νεαρή του ηλικία, ως τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων. Ξεκινά από την εφηβεία, την ενασχόλησή με το ποδόσφαιρο, συνεχίζει με τις πρώτες εμφανίσεις στο θέατρο και στον κινηματογράφο, τη θητεία στο στρατό και την πορεία του αλβανικού μετώπου το 1940, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, την ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου» στο Πεδίο του Άρεως.

Ημερομηνία: 15 Μαΐου 2019

Ώρα: 20.30 (εγκαίνια)

Είσοδος ελεύθερη

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς)

Αφήστε μια απάντηση