Καλοκαιράκι 2003
Το τηλεφωνικό ραντεβού μας, το είχε κλείσει ο στιχουργός Λάκης Δήμου. Χτυπάει το τηλέφωνο.
– Ο Σίμος ;
-Ναι
-Καλημέρα ρε κουρέλα σε ποιo studio θα έρθω ;
-Καλημέρα αρχηγέ. Η διεύθυνση είναι Βοσπόρου 106, στην Καλογρέζα.
Δεν χρειάστηκε να δώσω περισσότερες οδηγίες … Ο αδελφός του είχε παλιά το ψητοπωλείο δίπλα στον κινηματογράφο «Μαρίτα». Οπότε …
– Εντάξει σε καμιά ώρα θα βρίσκομαι εκεί .
Κουρέλα !!! Πόσα χρόνια είχα να ακούσω αυτή τη λέξη! Από την εποχή που με έπαιρνε μαζί του ο πατέρας μου και πηγαίναμε να δούμε την ΑΕΚ μαζί με φίλους του, φιλάθλους από διαφορετικές ομάδες .
Τις περισσότερες φορές καθόμασταν όλοι μαζί και ανάλογα με το ποιος κέρδισε πειράζαμε ο ένας τον άλλον: «Άντε ρε κουρέλα». Και μετά όλοι μαζί πηγαίναμε για ουζάκι στα Κωνσταντινουπολίτικα…
Το 2003 ενορχήστρωνα και ηχογραφούσα τραγούδια για το Fair Play που ήταν μια παραγωγή της Passport Music. Τότε και η γνωριμία μου με τον Μίμη Παπαϊωάννου.
Καθόταν απέναντί μου, στο στούντιο της WaveMusic Hellas. Μπροστά στο είδωλο των παιδικών μου χρόνων, ξύπνησαν οι αναμνήσεις μου.
Στην πέμπτη δημοτικού έφερα τον έλεγχο με άριστα 10 και ο πατέρας μου το καλοκαίρι με πήρε και πήγαμε κάπου στο κέντρο της Αθήνας για να μου κάνει ένα δώρο . Πήγαμε λοιπόν στο κατάστημα αθλητικών ειδών Τζανετής – Μαρόπουλος όπου εκεί γνώρισα τον κύριο Κλεάνθη . Το δώρο του πατέρα ήταν ποδοσφαιρικά παπούτσια με τάπες , σορτσάκι και φανέλα της ΑΕΚ .
Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος , φίλος του πατέρα μου, μου έφτιαξε όλο το σετ της εμφάνισης της ΑΕΚ : Παπούτσια κάλτσες σορτσάκι και με ρώτησε τι νούμερο θέλω να γράφει η φανέλα . Αποκρίθηκα ότι το νούμερο που ήθελα να γράφει φανέλα μου ήταν το 10 γιατί αυτό το νούμερο φορούσε ο τεράστιος Μίμης Παπαϊωάννου τον οποίο θαύμαζα ως ποδοσφαιριστή και ως αθλητή .
-Άντε ρε κουρέλα, βάλε το κομμάτι να το ακούσουμε και τα λέμε μετά …
Έβαλα το κομμάτι, το άκουσε , είδα την ικανοποίηση στο πρόσωπό του και μου ζήτησε να του το φτιάξω σε μία κασέτα , να το πάρει μαζί του, να το ακούσει λιγάκι, να το μελετήσει για να ξαναέρθει στο στούντιο να το τραγουδήσει.
Το συγκεκριμένο τραγούδι μου είχε τον τίτλο «Χορευτές» και ήταν σε στίχους του Λάκη Δήμου. Η παραγωγή ήταν της δισκογραφικής εταιρείας Passport Music κι εγώ συμμετείχα ως ενορχηστρωτής σε όλα τα τραγούδια και ως συνθέτης στα παρακάτω πέντε:
- Τον κακό τους τον καιρό σε στίχους του Λάκη Δήμου και ερμηνεία του Θέμη Αδαμαντίδη και του Κώστα Μπίγαλη το 2003
- Θρύλος – Θύρα 7 σε στίχους του Λάκη Δήμου και ερμηνεία του Θέμη Αδαμαντίδη και της Θύρας 7 του Ολυμπιακού το 2003
- Χαμήλωσε την Ένταση σε στίχους του Λάκη Δήμου και ερμηνεία του Πρόδρομου το 2003
- Εθνική Ελλάδος σε στίχους του Λάκη Δήμου και ερμηνεία του Θέμη Αδαμαντίδη , Κώστα Μπίγαλη ,Κατερίνας Στανίση, Γιώργου Γερολυμάτου, Μάρκου Σεφερλή , Πρόδρομου , Βαγγέλη Κονιτόπουλου & Στελίνας , Ηλία Κλωναρίδη, Περπινιάδη, Κώστα Τσάκωνα, Γιάννη Καπετάνιου, Μίμη Παπαϊωάννου, Χριστίνας Δελή, Robert Williams , Κόλλια, Ρούσσου, Ασλανίδη το 2003
- Χορευτές – Τα τραγούδια της Αεκάρας σε στίχους του Λάκη Δήμου και ερμηνεία των Μίμη Παπαϊωάννου, Κώστα Μπίγαλη, Πρόδρομου, Θέμη Αδαμαντίδη το 2003
Η περιγραφή της ιστορίας των παιδικών μου χρόνων με την εμφάνιση της ΑΕΚ στάθηκε η αφορμή να «λυθεί» ο Μίμης και να αρχίσει να μου λέει διάφορες ιστορίες γύρω από την καριέρα του.
-Μίμη, τι ομάδα ήσουν πριν φτάσεις στην ΑΕΚ ;
-ΠΑΟΚ! ΠΑΟΚ και να σκεφτείς ότι κάθε φορά που παίζαμε με τον ΠΑΟΚ πάντα θα του έβαζα τουλάχιστον ένα γκολ .
Ένας θείος του, στην πατρίδα του τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, του είχε πει: «Στον ΠΑΟΚ θες να πας αλλά δεν ξεκινάς καλύτερα από την ΑΕΚ; O ΠΑΟΚ είναι δικέφαλος και η ΑΕΚ δικέφαλος είναι. Ξεκινά καλύτερα από την ΑΕΚ . Για κατέβα στην Αθήνα».
Έτσι, το 1962 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ έναντι 140.000 δραχμών. Την πρώτη του μέρα στα αποδυτήρια της ΑΕΚ οι συμπαίκτες του είπανε : «Πλάι στο ντουλάπι του Νεστορίδη καλύτερα μην βάλεις τα πράγματά σου, πήγαινε τα σε ντουλάπι λίγο πιο μακριά».
Ο Κώστας Νεστορίδης μεσουρανούσε τότε και ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ΑΕΚ! Ο Μίμης όμως πήγε και έπιασε ντουλάπι ακριβώς δίπλα στου θρυλικού «Νέστορα»! Όταν αυτός μπήκε στα αποδυτήρια και το είδε του λέει, «ποιος είσαι εσύ;»
-Νέος, του λέει ο Μίμης. Έχω έρθει από τη Νέα Νικομήδεια.
-Για πάμε έξω στο γήπεδο να σε δω.
Κι έτσι συστήθηκαν οι δυο τους. Από τότε, για όσο διάστημα συνεργάστηκαν, υπήρξαν ένα φοβερό και τρομερό δίδυμο.
Έπειτα ήρθε η ώρα της Ρεάλ . Μου διηγήθηκε την κόντρα του με την ΑΕΚ το 1965 όταν τον ζήτησε η «Βασίλισσα», προσφέροντας το μυθικό για την εποχή ποσό των 4 εκ δραχμών. Η ΑΕΚ όμως δεν τον έδωσε. Δυσαρεστημένος με τη στάση της Ένωσης αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια και προσπάθησε να κάνει καριέρα τραγουδιστή, συνοδεύοντας τον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα στη Γερμανία, ενώ μαζί τους ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος.
-Δεν σε θέλει η ΑΕΚ, έλα μαζί μας του, του είχε πει ο μεγάλος λαϊκός βάρδος.
Έτσι, ξεκίνησε πρόβες και μπήκε στο συγκρότημα. Τραγουδούσε ένα και μόνο κομμάτι ο Μίμης. «Το δικό μου πάπλωμα είναι για δύο άτομα» και του έκανε σεγόντο η Μαρινέλλα! Ουσιαστικά όμως τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθούσε να βρει την άκρη για να κάνει μεταγραφή στην Μπάγερν . Τραγουδούσε καλά , όμως κλωτσούσε καλύτερα … Η Μπάγερν τον ήθελε αλλά το δελτίο του ήταν στην ΑΕΚ και οι συμμετοχές του στην Εθνική δεν άφησαν περιθώρια για μεταγραφή …
Τελικά επέστρεψε το Δεκέμβρη του ’65 στην ΑΕΚ η οποία του πρόσφερε 750 χιλ δραχμές. Έγινε ο Αρχηγός , ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης μετά την αποχώρηση του Κώστα Νεστορίδη και έγραψε λαμπρή ιστορία και στην ΑΕΚ και στην Εθνική Ελλάδος.
Με ρώτησε εάν πηγαίνω στο γήπεδο Αποκρίθηκα ότι έχω να πάω πάρα πολλά χρόνια.
Ο τελευταίος αγώνας που είδα τον Μίμη ήταν εναντίον της Queens Park Rangers για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1977.
– Είχα την τύχη να παρακολουθήσω παίκτες όπως εσύ Μίμη, ο Μίμης Δομάζος, ο Μπάγεβιτς, ο Θωμάς Μαύρος και άλλοι σπουδαίοι.
-Περίμενε να πάω μέχρι το αυτοκίνητο. Έχω την περιγραφή του συγκεκριμένου αγώνα σε δυο κασέτες. Θα μου φτιάξεις ένα CD ;
-Φυσικά. Και μπορώ να κρατήσω εγώ ένα αντίγραφο ;
-Εεε, το ρωτάς ;
Με την κουβέντα να βρίσκεται στον αγώνα ΑΕΚ – QPR ο Μίμης ξεκίνησε να μου λέει ότι δεν ήταν τυχαία η πορεία που έγραψε η ΑΕΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μου μίλησε για τον Φάντροκ λέγοντας ότι ήταν εξαιρετικός προπονητής. Απαιτούσε πειθαρχία από όλους ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο που τότε ήταν ο Λουκάς Μπάρλος. Μου ανέφερε το περιστατικό ότι όταν κάποια στιγμή μπήκε ο Μπάρλος στα αποδυτήρια ο Φάντροκ τον έβγαλε αμέσως έξω…
Το σημαντικότερο όμως από όσα άκουσα εκείνη την ημέρα στο στούντιο ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός σε όλη του τη σταδιοδρομία την ποδοσφαιρική εισέπραξε μία και μόνο κίτρινη κάρτα !
-Βέβαια δεν την άξιζα. Μπήκα στη μέση για να μην την πάρει ένας συμπαίκτης μου ο οποίος ήδη ήταν φορτωμένος με μία κίτρινη, οπότε με δεύτερη θα έβγαινε έξω . Μπήκα στη μέση και λέω του διαιτητή, «δώστη σε μένα, εγώ φταίω».
Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε για 17 συναπτά έτη, πανηγυρίζοντας μεγάλες επιτυχίες. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1964, 1966, 1978). Επίσης, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ (1964, 1966) και ήταν βασικός συντελεστής σε δύο εντυπωσιακές πορείες της ομάδας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, το 1968-69 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1976-77 στο Kύπελλο UEFA.
Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και τερμάτων (21) για την εποχή εκείνη. Σήμερα, κατέχει την 5η θέση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική ομάδα.
Τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα! Μία και μοναδική κίτρινη κάρτα και φυσικά, Ήθος Αθλητικό ! Fair Play !
Μίμη σ’ αγαπάμε !
ΣΚ
C
Όταν λες μια ιστορία περιγράφεις γεγονότα
Για την ΑΕΚ θα μιλήσω άναψε μου όλα τα φώτα
Η γενιά του Νεστορίδη έως του Νικολαΐδη
είναι φίλαθλε ιστορία να γεμίσεις δυό βιβλία
R
Ήταν όλοι παιχταράδες με την μπάλα χορευτές
σαν και σένα που χορεύεις στις δικές μας τις πενιές
Ήταν όλοι παιχταράδες με την μπάλα χορευτές
σαν και σένα που χορεύεις στις δικές μας τις πενιές
C
Με την μπάλα ιστορία έγραψαν οι Αεκτζήδες
και απλά σου περιγάφω τα όσα είδα που δεν είδες
θαυμασμό σου προκαλούσαν της μπάλας οι εραστές
πιρουέτες στον αέρα του Μίμη μας οι κεφαλιές
R
Ήταν όλοι παιχταράδες με την μπάλα χορευτές
σαν και σένα που χορεύεις στις δικές μας τις πενιές
Ήταν όλοι παιχταράδες με την μπάλα χορευτές
σαν και σένα που χορεύεις στις δικές μας τις πενιές
2 thoughts on “Όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου τραγουδούσε στην Καλογρέζα (aud)”