
Ο ήλιος έγερνε αποσταμένος πίσω από τα βουνά του Αιγάλεω παίρνοντας μαζί του τον κάματο και τις αγωνίες της μέρας όταν ο Προκόπης Προκοπίου έκανε την εμφάνισή του στο καφενείο του Σταύρου του Δαμιανίδη στην Καλογρέζα. Κρατούσε στα χέρια ένα μεγάλο κίτρινο φάκελο και το πρόσωπό του έλαμπε από χαρά.
Ήτανε Μάης του 1950. Οι μέρες είχαν μεγαλώσει αρκετά και ο αέρας μύριζε καλοκαίρι. Με το που γύριζαν από τη δουλειά οι άντρες έτρεχαν να βρουν τις παρέες τους στα καφενεία και οι γυναίκες, έχοντας τελειώσει με το νοικοκυριό και το ντάντεμα, βγάζανε τα καρεκλιά τους στις εξώθυρες και πιάνανε την κουβέντα.
Μικρός ο τόπος, τα νέα ταξίδευαν γρήγορα, πότε δίνοντας τροφή στο κουτσομπολιό και πότε πυροδοτώντας καυγάδες. Στα κατώφλια των σπιτιών ακόμη συζητιόταν το πώς στη μεγάλη νεροποντή χάθηκε ο Στρατής του Καραμανλή, το πτώμα του οποίου βρέθηκε μετά από πολλές μέρες να επιπλέει στο Φάληρο.
Στα καφενεία το θέμα των ημερών ήταν η θεμελίωση της δεξαμενής στο Λόφο του Νοσοκομείου που θα έλυνε το πρόβλημα της ύδρευσης στον συνοικισμό ο οποίος ως τώρα υδρευόταν συγκεκριμένες ώρες την ημέρα από μια αντλία του αντλιοστασίου κι έτσι -αμήν και πότε- θα έπαυαν οι κάτοικοι να λένε το νερό νεράκι.
Εκεί που τα αίματα άναβαν κάθε φορά ήταν όταν η κουβέντα ξεστράτιζε σε θέματα πολιτικά ή ποδοσφαιρικά αφού σε δυο στρατόπεδα ήταν χωρισμένοι οι Καλογρεζιανοί.
Στα πολιτικά, από τη μια μεριά ήταν οι ψηφοφόροι της ΕΠΕΚ του Πλαστήρα, από την άλλη οι υποστηρικτές της Δημοκρατικής Παράταξης των Σβώλου-Σοφιανόπουλου.
Στην μπάλα, από τη μια οι οπαδοί της Α.Ε Καλογρέζας, από την άλλη του Παμβυζαντινού. Τούτοι, μάλιστα, από πρόπερσι είχαν χωρίσει τα τσανάκια τους και οι μεν σύχναζαν στο καφενείο του Δαμιανίδη, οι δε, απέναντι, στο καφενείο του Λασκαρίδη.
Από δυο χωριά χωριάτες, λοιπόν. Και να σκεφθεί κανείς ότι η απελευθέρωση είχε βρει τα δυο σωματεία αδερφωμένα καθώς, έχοντας περάσει δύσκολες μέρες στην Κατοχή, οι παράγοντές τους αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να προχωρήσουν στην πολυπόθητη συγχώνευση, δημιουργώντας ένα κοινό σωματείο με το όνομά «Α.Ε Καλογρέζας-Παμβυζαντινός».
Αλλά ο μήνας του μέλιτος δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ. Μετά από τρία χρόνια γεμάτα προστριβές και αντιπαραθέσεις -το 1948- επήλθε η διάσπαση όταν ορισμένα μέλη της διοίκησης αποχώρησαν με σκοπό να ανασυστήσουν την παλιά Α.Ε Καλογρέζας. Όμως οι προσπάθειές τους προσέκρουαν σε εμπόδια νομικά που εδώ κι ένα χρόνο πάλευαν να υπερπηδήσουν…
*H παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025 & ώρα 19.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχη Ιωακείμ 4, πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Γιάννης Πλαχούρης και φυσικά ο συγγραφέας του, Κώστας Χαλέμος ενώ συντονίζει ο Γιάννης Μπίλιος.