Πανσέληνος στο Pushkar (Ινδία)

Σ΄ ένα ξεχωριστό και μοναδικό κομμάτι της Ινδίας, το Ρατζαστάν  και ιδιαίτερα στο μικρό χωριό Pushkar στην πανσέληνο του Νοεμβρίου, επικεντρώθηκα στο τέταρτο ταξίδι μου στην Ινδία.

 

Pushkar σηµαίνει το «Άνθος του λοτού». Είναι από τις παλιότερες πόλεις της Ινδίας και σύµφωνα µε το θρύλο, ο ίδιος ο Βράχµα (θεός-δημιουργός στο ινδουιστικό πάνθεο) έριξε ένα τέτοιο λουλούδι σ’ αυτό το σηµείο καθώς κυνηγούσε έναν δαίµονα. Η λίµνη του μικρού χωριού δημιουργήθηκε από τα δάκρυα του Σίβα, του θεού που φέρνει την καταστροφή αλλά και την αλλαγή.

Στην πανσέληνο του Νοεμβρίου γίνεται το Pushkar ka Mela. Η σανσκριτική λέξη mela σημαίνει ταυτόχρονα πανηγύρι και «αντάµωµα» Τα τελευταία 1.000 χρόνια, στην πανσέληνο του Νοεμβρίου, η κοιμισμένη Pushkar, μία πόλη στην άκρη της ερήμου της Ινδίας, προσελκύει ένα τεράστιο και πολύχρωμο πλήθος νομάδων του Ρατζαστάν για να εμπορευθούν ζώα (κατ’ εξοχήν καµήλες, που ξεπερνούν τις 20.000 ) αλλά και να χορέψουν , να διασκεδάσουν, να συμμετάσχουν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές μα κυρίως όμως να ανταμώσουν με ανθρώπους τις κοινότητας τους.

Από τις 5.30 το πρωί, πριν χαράξει, έβγαινα από το κατάλυμα και περιπλανιόμουν μέσα σε έναν ωκεανό χρωμάτων ήχων και μυρωδιών . Η απόλυτη έκσταση, ζώντας μέσα στην πραγματική ψυχή της Ινδίας.

 

                                                             Πέτρος. Τριανταφυλλίδης

Αφήστε μια απάντηση