Συμπληρώνονται φέτος 82 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα που έγινε το Μπλόκο της Καλογρέζας. κατά το οποίο 22 παλικάρια εκτελέστηκαν, 150 κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και 50 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου (από αυτούς οι 12 στάλθηκαν για καταναγκαστική εργασία στα στρατόπεδα της Γερμανίας απ’ όπου γύρισαν μόνο οι τρεις) .
Ο ήλιος δεν είχε ακόμη ανατείλει όταν δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης. Με ομοβροντιές όπλων και ρίψεις χειροβομβίδων τσολιάδες, χωροφύλακες και ασφαλίτες εισέβαλαν απ’ όλες τις πλευρές στον συνοικισμό, ξεχύθηκαν αλαλάζοντας στους δρόμους. Οι νοικοκυραίοι πετάγονταν απ’ τα κρεβάτια
τους σκιαγμένοι. Στα μαντριά και στους στάβλους τα ζώα χοροπηδούσαν αλαφιασμένα…
Μέσα σε αυτό τον χαλασμό αποσπάσματα προωθήθηκαν στις γειτονιές κι άρχισαν να μαζεύουν όσους συναντούσαν στους δρόμους και να κάνουν έρευνες στις παράγκες. Πάτησαν όλα τα σπίτια, ψάχνοντας για κρυμμένους αγωνιστές, προκηρύξεις και όπλα. Βροντούσαν τις πόρτες κι έμπαιναν με τη
βία. Έδερναν τους νοικοκυραίους και βουτούσαν το βιος τους.
Είχαν εντολή να συγκεντρώσουν όλους τους άνδρες, ακόμη και τα παιδιά, από 14 χρονών και πάνω. Σκλήριζαν οι γυναίκες, κλαψούριζαν τα μωρά, αλλά αυτοί δεν καταλάβαιναν τίποτα. Κι όσο δεν εύρισκαν αυτούς που αναζητούσαν, τόσο μάνιαζαν. Έφευγαν αυτοί κι έρχονταν άλλοι για να ερευνήσουν, να γκρεμίσουν και να πλιατσικολογήσουν… (Aπόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου, «Σαν πουλιά τα τουφεκάν».
Στην αεροφωτογραφία του 1959 βλέπουμε το οικοδομικό τετράγωνο όπου στις 15 Μαρτίου 1944 εκτυλίχτηκε μέρος του δράματος στο Μπλόκο της Καλογρέζας.

Πολλά από τα κτίσματα της φωτογραφίας δεν υπάρχουν πια, έχουν κατεδαφιστεί. Το σημείο συγκέντρωσης των προσαχθέντων εντοπίζεται σήμερα μεταξύ της νέας εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής και της οδού Σπετσών. (Η χάραξη των δρόμων Σπετσών και Λαγκαδά, οι οποίοι βρίσκονται περιμετρικά της εκκλησίας, έγιναν μετά την ανέγερση του νέου ναού) .
Στο Α. βρίσκεται σήμερα η καφετέρια Just Wish.
Στο Β. ήταν η οικία της οικογένειας Καρέντζου η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα.
Στο Γ. ήταν η οικία της οικογένειας Δανιηλίδη η οποία κατεδαφίστηκε.
Στο Δ. ήταν ο παλαιός πλίνθινος ναός της Ζωοδόχου Πηγής ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1977.
Στο Ε. ήταν η οικία της οικογένειας Πετίδη όπου σήμερα στεγάζεται το κατάστημα «Γερμανός».
Στο Ζ. όπου σήμερα στεγάζεται η σχολή οδηγών, ήταν το προσφυγικό παράπηγμα με το νούμερο 236. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα.. Ο παππούς μου Τεοντόρ με τον δεκάχρονο τότε πατέρα μου, έζησαν από κοντά τη φρίκη εκείνης της ημέρας.



Λίγα χρόνια μετά το Μπλόκο ο πατέρας μου αγόρασε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή και από την σκεπή του σπιτιού μας φωτογράφισε το σημείο του Μπλόκου.

Στο Η, στη γωνία Βιθυνίας και Εθνικής. Αντιστάσεως, βρίσκεται σήμερα ο κλειδαράς αυτοκινήτων «Πυθαγόρας».
Στο Θ. ήταν το γνωστό καπηλειό του Μπίλια το οποίο έχει κατεδαφιστεί.
Στο Ι. ήταν ο Σταθμός της Χωροφυλακής. Σήμερα είναι το πρακτορείο του ΟΠΑΠ.
Στο Κ1. ήταν η οικία της οικογένειας Κουλεγά.
Στο Κ2. ήταν η ταβέρνα του Ζωγραφίδη όπου παιδάκι θυμάμαι τα γλέντια που γίνονταν με το τζουκ μποξ. Σήμερα είναι το φωτογραφείο «Είδωλο».
Στο Λ1. ήταν ο Φούρνος του Χριστόφορου. Καρέτζου ο οποίος λειτουργεί έως και σήμερα.
Στο Λ2,. στη γωνία των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ηρώων Καλογρέζας, ήταν το καφενείο του Πέτσα. Σήμερα είναι η ψαροταβέρνα «Μονόγραμμα».
Στο Μ, όπου σήμερα βρίσκεται ο νέος ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ήταν μια συστοιχία από παράγκες, ανάμεσα στις οποίες και η ταβέρνα του Βουτσά.

Στο καταπληκτικό βιβλίο του Κώστα Χαλέμου «Σαν πουλιά τα τουφεκάν» ο αναγνώστης θα «γνωρίσει» την προσφυγική Καλογρέζα και θα «ξαναζήσει» το ιστορικό γεγονός της γειτονιάς μας.

Ελπίζω κάποια στιγμή η δημοτική Αρχή να δημιουργήσει ένα Μουσείο της προσφυγικής Καλογρέζας αφιερωμένο στα 22 παλικάρια του Μπλόκου.
Δόξα και τιμή στους 22 εκτελεσμένους του Μπλόκου της Καλογρέζας.