Η έξοδος του Γιώργου Μιχαηλίδη…

«Να είσαι καλά Γιώργο Μιχαηλίδη. Σαν τα ψηλά βουνά. Και να παλεύεις πάντοτε με το ανέφικτο και το θεριό του παραδείσου. Έστω με τη βεβαιότητα της τελικής ήττας, όπως και τότε μας το έλεγε-και δεν το πιστεύαμε-ο μεγάλος Κρητικός».

Με τα λόγια αυτά του Χρίστου Ρουμελιωτάκη και μερικά ακόμη δυο στενών του φίλων, τυπωμένα πριν από 8 χρόνια στο Περιοδικό Λυχνάρι (τεύχος 41, Δεκέμβριος του 2010) αποχαιρετάμε ως kalogrezart τον Γιώργο Μιχαηλίδη, o οποίος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 80 ετών.

Γράφει ο Νίκος Γαζέπης: Όταν δίναμε τις τελευταίες εξετάσεις για να αποφοιτήσουμε από το το οκτατάξιο Αναξαγόρειο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, σ΄ένα φιλολογικό μάθημα, ένας προβληματικός καθηγητής άρχισε να χτυπά βάναυσα με γροθιές τον παγιδευμένο στο θρανίο Γ.Μ επειδή παρεξήγησε μια διευκρινιστική ερώτησή του, εκείνος κάρφωσε με ορμή στο θρανίο την πένα που είχε για να γράψει διαγώνισμα και έφυγε από την αίθουσα αφήνοντας πίσω του ένα απροσδόκητο παρελθόν.

Γράφει ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου: Το ανέβασμα του ευριπιδικού Ορέστη το χειμώνα του 1966 στη Νέα Ιωνία σκανδάλισε κόσμο και ντουνιά. Ένας αριστερός κριτικός, μακαρίτης σήμερα, είχε γράψει σε ζντανοφικό ύφος:«Και το μόνο που δεν χρειαζότανε νομίζουμε ήταν να αποκτήσει και η Ν. Ιωνία την… Επίδαυρό της» (Αυγή, 18.11.1966). Γέμισε όμως με αγαλλίαση πολλούς σοβαρούς ανθρώπους όπως ο εμβληματικός Γιάννης Τσαρούχης.

Γράφει ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης: Τον Μιχαηλίδη τον φέρνω συχνά στο μυαλό μου ένα βράδυ να κλαίει-δεν άντεχε ούτε το βερμούτ της εποχής-και να με παροτρύνει να επιδιώξουμε ως μόνη και εφικτή λύση το ανέφικτο, έλεγε. Ύστερα τον ανασύρω από τις σελίδες της Τριλογίας του, δωδεκαετή μόλις, να στέκεται κατακαλόκαιρο, καταμεσής στο χωματόδρομο της κεντρικής λεωφόρου και κλαίγοντας να δηλώνει, ότι δεν θέλει να πάει στον παράδεισο. Πάνω από την πόλη, που είναι η Νέα Ιωνία των προσφύγων και του ξεριζωμού δεκατρία μόλις χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή, έχει απλώσει τα φτερά του ο άγγελος του μεσημεριού και της αποκάλυψης, με την πολύσημη έννοια που οι όροι «άγγελος» και «αποκάλυψη» έχουν στη γλώσσα των Ελλήνων και της ιστορίας τους…

ΙΝFO: Η κηδεία του Γιώργου Μιχαηλίδη θα γίνει την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, στις 4.00 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

*Στη φωτογραφία (από το αφιέρωμα που έκανε το Περιοδικό Λυχνάρι, τεύχος 41) στον Γιώργο Μιχαηλίδη διακρίνονται στη γέφυρα Χαλανδρίου (σημερινή Αλέκου Παναγούλη) οι Κιρμιζάς, Γαζέπης, Ρουμελιωτάκης, Θανόπουλος, Μιχαηλίδης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση