1944: H μάχη της Ηλεκτρικής

Aπό το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 όλη η περιοχή του Πειραιά συνταράσσονταν από απανωτές εκρήξεις ενώ την ίδια ώρα μαίνονταν κατά τόπους οι μάχες των δυνάμεων του ΕΛΑΣ με τους  Γερμανούς που αποχωρούσαν.

Στην Ηλεκτρική, η γερμανική φρουρά του εργοστασίου, αποτελούμενη από 40 στρατιώτες, είχε απομονώσει τους περίπου 300 εργαζομένους της προηγούμενης βάρδιας στους θαλάμους και είχε προετοιμάσει την ανατίναξη του εργοστασίου με εκρηκτικά που είχαν από πριν τοποθετηθεί στις τουρμπίνες ηλεκτροπαραγωγής.

Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κάλεσαν τους Γερμανούς να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους και εγγυήθηκαν την ασφαλή τους αποχώρηση, εφόσον δεν ανατίναζαν τις εγκαταστάσεις. Κι ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν, μια ομάδα 30 περίπου Γερμανών ποδηλατιστών, που ερχόταν από το εργοστάσιο ΚΟΠΗ, άνοιξε πυρ. Ο ΕΛΑΣ απάντησε στα πυρά και η συμπλοκή γενικεύτηκε.

Η μάχη δεν κράτησε πολύ. Οι Γερμανοί ηττήθηκαν κι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τους όρους του ΕΛΑΣ: να ελευθερώσουν τους αιχμάλωτους εργαζόμενους για να τους επιτραπεί να φύγουν.

Επειδή όμως υπήρχε ο κίνδυνος επιστροφής των Γερμανών που επιχειρούσαν ακόμα στην περιοχή του Περάματος οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ παρέμειναν σε επιφυλακή. Το ξημέρωμα της 13ης Οκτωβρίου, οι Γερμανοί ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις της Shell στο Πέραμα κι άρχισαν να κατευθύνονται προς την Ηλεκτρική.

Το απόσπασμα ανήκε στο ειδικό επί των ανατινάξεων τμήμα του Μηχανικού των Es Es και αποτελούνταν από 56 στρατιώτες, βαριά οπλισμένους με αυτόματα και τέσσερα μηχανοκίνητα πολυβόλα. Η διαταγή που είχε πάρει ήταν να καταστρέψει τα εργοστάσια του Αγίου Γεωργίου και του Νέου Φαλήρου.

Περίπου στις 06:45, τη στιγμή που τα καμιόνια που τους μετέφεραν πλησίασαν το εργοστάσιο δέχθηκαν καταιγισμό πυρών. Η  μάχη που ακολούθησε κράτησε πάνω από τρεις ώρες κι έληξε με νικήτριες τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Το  εργοστάσιο σώθηκε, όμως ο φόρος αίματος των αγωνιστών ήταν βαρύς, καθώς 11 μαχητές έχασαν τη ζωή τους.

Ντοκουμέντο

Το έκτακτο ανακοινωθέν του Α΄ Σώματος Στρατού ΕΛΑΣ για τη διάσωση της Ηλεκτρικής από το 6ο Σύνταγμα, που εκδόθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1944 και διαλαλήθηκε σε όλες τις γειτονιές με τους τηλεβόες…

Ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στην ιστορική έκθεση με τίτλο «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» που διοργάνωσε η ΔΕΗ Α.Ε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου, Κερατσίνι από 12 Οκτωβρίου 2017 έως 31 Ιανουαρίου 2018.

 

Αφήστε μια απάντηση