Στρογγυλό τραπέζι με θέμα το πως η φωτογραφία επηρέασε την εξέλιξη του κινηματογράφου.
Ο κινηματογράφος ως αφήγημα, ως μυθοπλασία και ντοκουμέντο αλλά και ως εικονικό παράθυρο σε φαντασιακούς κόσμους επηρεάζει και εμπεριέχει εν πολλοίς και τη μητέρα φωτογραφία. Μεγάλοι φωτογράφοι όπως π.χ. οι Helmar Lerski, Paul Strand και Robert Frank αμφιταλαντεύτηκαν ανάμεσα στις δύο τέχνες και σίγουρα θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν είχαν ζήσει στη σημερινή εποχή όπου τα όρια ανάμεσα στα τεχνικά μέσα που υπηρετούν κινηματογράφο και φωτογραφία είναι τόσο ρευστά.
Αν και οι δύο τέχνες έχουν τη χρηστική τους πλευρά με τον κινηματογράφο να απασχολείται κυρίως με τη διασκέδαση και τον ελεύθερο χρόνο και τη φωτογραφία με το ρεπορτάζ, το ντοκουμέντο και τη διαφήμιση, ακόμη και σε αυτές τις εκφάνσεις υπάρχει η αναζήτηση του στιλ, της έκφρασης, της αισθητικής και του προσωπικού ύφους.
Στην ψηφιακή εποχή μας, η τεχνολογία ενθαρρύνει την όσμωση των δύο ειδών και πολλοί δημιουργοί ανακαλύπτουν την altera pars, τη διαδοχή κινούμενων εικόνων ή τη γοητεία ενός ακίνητου εκφραστικού καρέ. Εν όψει όλων αυτών, η συζήτηση αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
Γιώργος Δεπόλλας φωτογράφος, Γιώργος Κατσάγγελος φωτογράφος, καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος Διευθυντής Φωτογραφίας GSC, Καθηγητής ΑΠΘ, Πέπη Ρηγοπούλου καθηγήτρια EMME Παν/μίου Αθηνών, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους Διδάσκων στο τμήμα ΕΜΜΕ του Παν/μίου Αθηνών
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: Φώτης Καγγελάρης
Ημερομηνία: 17 Οκτωβρίου 2018
Ώρα: 18:30 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 19:00-21:00